Με θετικά πρόσημα «κλείνουν» οι ευρωαγορές στον απόηχο της συμφωνίας ΗΠΑ - Μεξικού

Με θετικά πρόσημα «κλείνουν» οι ευρωαγορές στον απόηχο της συμφωνίας ΗΠΑ - Μεξικού

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της ανακοίνωσης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι ΗΠΑ και Μεξικό κατέληξαν σε συμφωνία για τις εμπορικές τους σχέσεις.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία εφόσον οριστικοποιηθεί,  θα προβλέπει να παράγεται στις ΗΠΑ και το Μεξικό το 75% ενός αυτοκινήτου -από το σημερινό επίπεδο του 62,5%- και το 40% έως 45% να κατασκευάζεται από εργαζόμενους που κερδίζουν τουλάχιστον 16 δολάρια ανά ώρα, ανέφερε ένας δεύτερος αξιωματούχος.

«Υπάρχουν ακόμα προβλήματα με τον Καναδά, αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσαν να επιλυθούν πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Ν. Τραμπ.

Ήδη όμως από την έναρξη των συναλλαγών, οι δείκτες κινούνταν ανοδικά μετά τις αισιόδοξες δηλώσεις του διοικητή της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ την Παρασκευή για την πορεία της οικονομίας

Μιλώντας στο συμπόσιο Jackson Hole στο Γουαϊόμινγκ, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει ενδεχομένως να εφαρμόζει αυστηρότερη πολιτική, εάν η αμερικανική οικονομία συνεχίσει να ενισχύεται. Την περασμένη εβδομάδα ο Πάουελ δέχθηκε τα πυρά του προέδρου Τραμπ αναφέροντας σε συνέντευξή του στο Reuters ότι δεν είναι «ενθουσιασμένος» από την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. 

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,52% στις 385,57 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να έχουν κινηθεί σε θετικό έδαφος.

Στα ταμπλό, αύξηση στα κέρδη του κατέγραψε ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,19% στις 7.557 μονάδες, ενώ στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η Γερμανία με τον DAX να έχει κλείνει με κέρδη ύψους 1,16% στις 12.429 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, ανοδικές κινήσεις ακολούθησε και ο CAC 40 καθώς ενισχύθηκε κατά 0,86% στις 5.448 μονάδες.

Στην περιφέρεια, θετικά πρόσημα κατέγραψε και ο FTSE MIB στην Ιταλία με κέρδη 0,27% στις 20.582 μονάδες, ενώ και στην Ισπανία σε θετικό έδαφος «έκλεισε» και ο IBEX 35 καθώς κέρδισε κατά 0,73% στις 9.596 μονάδες.

Τέλος, αύξηση στα κέρδη του σημείωσε και ο PSI 20 της Πορτογαλίας κατά 0,44% στις 5.497 μονάδες.