Με συσσώρευση στις 870 μονάδες βγαίνει ο Οκτώβριος στο ΧΑ

Με συσσώρευση στις 870 μονάδες βγαίνει ο Οκτώβριος στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζει και στην τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου και του 10μήνου 2019 τις συνεδριάσεις συσσώρευσης το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να παραμένει πέριξ της ζώνης των 870 μονάδων, αφομοιώνοντας κεκτημένα, εν μέσω ελεγχόμενης μορφής αναδιάρθρωσης θέσεων τόσο στον FTSE 25 όσο και στον Mid Cap.

Παράλληλα, διορθωτικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα ολοκληρώνοντας έναν θετικό γενικά μήνα, ενώ θυμίζουμε πως χθες οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν σε νέα άνοδο, με τον S&P 500 σε καινούρια ιστορικά υψηλά και τους Dow Jones και Nasdaq όχι μακριά από τα δικά τους ρεκόρ.

Ο S&P 500, αποκαλούμενος και ως «δείκτης των δεικτών», είναι ο σημαντικότερος χρηματιστηριακός δείκτης παγκοσμίως και αυτός που δίνει το πρόσταγμα αλλά και το «νεύμα» για το momentum, το οποίο εξακολουθεί να είναι bull, παρά την 10ετή «κούρσα» και παρά τα ιλιγγιώδη κέρδη. Ασφαλώς, οι «φωνές» για την… επιδότηση των αγορών μέσω των κεντρικών τραπεζών είναι εύλογες και υπαρκτές.

Αρκετοί αναλυτές σημειώνουν πως το ράλι των αγορών – και δη των δεικτών της Wall Street – δεν «πατά» αποκλειστικά στα πραγματικά fundamentals των εταιρειών, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την… υπερφόρτωση του συστήματος. Από την άλλη πλευρά, το 2020 υπάρχουν οι εκλογές στις ΗΠΑ, οπότε ο Ντ. Τραμπ θέλει να πάει σ' αυτές με τις αγορές και γενικώς όλο το επενδυτικό σύστημα… ευχαριστημένο.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, η μικρή, ρηχή, περιφερειακή ελληνική αγορά που έχασε το πολυετές παγκόσμιο «πάρτι» των αγορών, πασχίζει να βγει από την πολύχρονη απαξίωσή της, έχοντας κάνει ήδη μια σημαντική κούρσα από τις αρχές του 2019, με αφορμή την αλλαγή στα πολιτικά πράγματα.

Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Γ.Δ. δεν λέει όλη την… αλήθεια για την πορεία της αγοράς και των μετοχών, καθώς κορυφαία blue chips της πραγματικής οικονομίας έχουν δώσει εξαιρετικές αποδόσεις που φτάνουν έως και το 400% τα τελευταία χρόνια, όμως ο Γ.Δ. έμεινε «κολλημένος» στην απαξίωση λόγω της ισοπέδωσης των τραπεζικών μετοχών.

Τώρα, υπάρχει να αντιστροφή αυτής της εικόνας, με τις τράπεζες να βρίσκονται σε momentum μερικής τακτοποίησης των μεγάλων πτωτικών ακροτήτων προηγούμενων ετών, ενώ οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας είναι εύλογο να παρουσιάζουν εικόνα μερικού κορεσμού.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 95% το 10μηνο του 2019, ο Γ.Δ. κερδίζει λίγο πάνω από το 42%, ενώ μικρότερα είναι τα κέρδη του FTSE 25, επιβεβαιώνοντας όσα αναφέρουμε πιο πάνω. Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες, όσο προχωρούν προς την εξυγίανσή τους και όσο μπαίνουν πιο γερά στο «παιχνίδι» της υποστήριξης της οικονομίας, θα παίζουν και μεγαλύτερο ρόλο στο χρηματιστήριο.

Ήδη έχουν πλησιάσει τις τιμές που έκαναν τις ΑΜΚ το 2015, ενώ τρεις από τις τέσσερις συστημικές πλασάρονται πλέον μέσα στις έξι πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., έχοντας – εύλογα – ανεβάσει και το μερίδιο επηρεασμού στο Γενικό Δείκτη πλέον.

Όλες οι αναβαθμίσεις που έρχονται αλλά και τα επιμέρους σχέδια όπως το «Ηρακλής» λειτουργούν θετικά για τον τραπεζικό κλάδο που είναι πλέον ξανά η ατμομηχανή της αγοράς.

Εν μέσω όλων αυτών, σήμερα η αγορά κάνει την… κλασική ήπιας μορφής διόρθωση, με το Γενικό Δείκτη στις 871 μονάδες με πτώση 0,44%, ενώ η αξία συναλλαγών κινείται σε πολύ ήπιο τέμπο, διαμορφούμενη μόλις στα 12 εκατ. ευρώ. Η εικόνα στις τράπεζες είναι μεικτή χωρίς κάτι ιδιαίτερο, ενώ σε αρνητικό έδαφος κινούνται τα περισσότερα μη τραπεζικά blue chips.

Πτώση άνω του 1% έχουν οι Motor Oil, Titan, Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ στήριγμα στο Γ.Δ. δίνουν μετοχές όπως ΔΕΗ, Coca Cola HBC, Μυτιληναίος, Viohalco, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης. Στο σύνολο της αγοράς 31 μετοχές ενισχύονται έναντι 43 που υποχωρούν.