Με στήριξη τραπεζών, κινήσεις πέριξ των 710 μονάδων στο Χ.Α.

Με στήριξη τραπεζών, κινήσεις πέριξ των 710 μονάδων στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Προσπάθεια να «δέσει» περισσότερο το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων λαμβάνει χώρα σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να είναι ξανά στη θέση του οδηγού, ενόψει προσδοκιών για θετικές ανακοινώσεις σήμερα από την ΕΚΤ.

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε δημιουργικό αναβρασμό, εν μέσω θετικών εκθέσεων, αναβαθμίσεων, αλλά και σεναρίων για πιο επιθετική διαχείριση του μεγάλου βραχνά των κόκκινων δανείων.

Ήδη από το τελευταίο δίωρο της χθεσινής συνεδρίασης οι τραπεζικές μετοχές αφυπνίστηκαν περαιτέρω, ύστερα από το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει νέα φόρμουλα ανακούφισης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με πιο φθηνά δάνεια μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, οι τραπεζικές μετοχές ανακτούν νέα δυναμική, εν μέσω επανατοποθέτησης της κερδισμένης ρευστότητας, ενώ αρκετοί επενδυτές ρευστοποιούν blue chips ώστε να «ποντάρουν» στο momentum των τραπεζών.

Επίσης, στις 16:00 κλείνει το βιβλίο για την ομολογιακή έκδοση της Aegean Airlines με την αγορά να περιμένει να δει το ύψος της υπερκάλυψης, ενώ μετά το τέλος της συνεδρίασης η Τράπεζα Eurobank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δ' τριμήνου του 2018 και κυρίως θα ενημερώσει για την πρόοδο της συγχώνευσης με την Grivalia Properties.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 708 μονάδες με ήπια άνοδο 0,15%, ενώ η αξία συναλλαγών είναι ενισχυμένη σήμερα και ήδη διαμορφώνεται στα 18 εκατ. ευρώ.

Αρχικά η συνεδρίαση ξεκίνησε με «ουρά» αγορών στις τράπεζες από χθες, όμως σταδιακά η δυναμική τους μετριάστηκε. Πλέον, η Πειραιώς ενισχύεται άνω του 4%, η Eurobank 2,64% ενώ μικρότερη είναι η άνοδος σε Alpha Bank και Εθνική.

Στον ευρύτερο Large Cap η πλειονότητα των μη τραπεζικών τίτλων κινείται πτωτικά, ενώ στήριγμα στο Γ.Δ. στην προσπάθεια διακράτησης των 700 μονάδων δίνουν οι ΟΤΕ, Motor Oil, ΔΕΗ, Jumbo, Grivalia Properties και Lamda Development.

Στον αντίποδα, απώλειες καταγράφουν μετοχές όπως ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Σαράντης και Coca Cola HBC.

Στο χώρο του Mid Cap θετικά κινούνται οι MIG, Intralot, Νηρέας, Ικτίνος και Attica Bank, ενώ υποχωρούν οι MLS, J&P Άβαξ, Κέκροπας, Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, πτωτικά κινούνται μετοχές όπως ΕλβάλΧαλκορ, ΕΚΤΕΡ, Reds, Quality & Reliability, Centric και Χαϊδεμένος. Στο σύνολο της αγοράς, 29 μετοχές ενισχύονται έναντι 39 που υποχωρούν.