Με στήριξη από ΟΤΕ, Lamda, Alpha και ΟΠΑΠ αντέδρασε το ΧΑ

Με στήριξη από ΟΤΕ, Lamda, Alpha και ΟΠΑΠ αντέδρασε το ΧΑ

Αντίδραση αυτοσυντήρησης, ανασύνταξης και μερικής αποκατάστασης έβγαλε την Τετάρτη το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς εν μέσω θετικού κλίματος διεθνώς και με τη στήριξη ισχυρών μετοχών του Large Cap όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Lamda Development, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΧΑΕ απομακρύνθηκε από την επικίνδυνη ζώνη των 900 – 910 μονάδων. 

Ήταν μια συνεδρίαση επιλεκτικών πονταρισμάτων σε FTSE 25 και Mid Cap χωρίς ακρότητες και υπερβολές, ενώ και στο σύνολο της αγοράς οι ανοδικές μετοχές κυριάρχησαν έναντι των πτωτικών, με το συσχετισμό στις 70 και 45 αντίστοιχα. 

Ο ΟΤΕ ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στη συνεδρίαση καθώς με φόντο τα καλά αποτελέσματα επανήλθε πάνω από τα 14 ευρώ και όχι μακριά από τα πολυετή υψηλά του με άνοδο 2,32%, ενώ διακίνησε όγκο κοντά στα 2 εκατ. τεμάχια, μέσω 27,84 εκατ. ευρώ, διακινώντας σχεδόν το 40% των συνολικών συναλλαγών όλης της αγοράς! Συμπεριφορά απόλυτου leader και δικαιολογημένα. 

Κατά τα λοιπά, η αντίδραση στο Χ.Α. ήρθε με φόντο τη μερική βελτίωση του κλίματος διεθνώς, καθώς τα πρώτα θετικά νέα για τον κορονοϊκό και το άνοιγμα ορισμένων εργοστασίων στην Κίνα που είχαν κλείσει λόγω των αρχικών φόβων με τον ιό, έφερε άνοδο σε Ασία και Ευρώπη, ενώ θετικά κινούνται και οι δείκτες της Wall Street. 

Ο αριθμός των ανθρώπων που διαγνώστηκε πως έχουν θεραπευθεί και έλαβαν εξιτήριο στην ηπειρωτική Κίνα ξεπέρασε αυτόν των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της επιδημίας χθες Τρίτη, για πρώτη φορά, όπως δείχνουν δεδομένα που δημοσιοποίησε η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Πρόκειται για την πρώτη ανάσα στο σύστημα και το... σήμα ότι ίσως αρχίζει η σταδιακή υποχώρηση των νέων κρουσμάτων, που είναι και το ζητούμενο. 

Μέσα σ' αυτό το κλίμα το ελληνικό χρηματιστήριο κινούμενο όλη την ημέρα σε θετική τροχιά έκλεισε στις 916,89 μονάδες με άνοδο 0,55%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 913,88 μονάδες (+0,23%) και υψηλό στις 919,77 μονάδες (+0,87%). Η αξία συναλλαγών ενισχύθηκε και διαμορφώθηκε στα 67,1 εκατ. ευρώ, με τα 10,55 εκατ. ευρώ, ήτοι το 16% του συνόλου να είναι πακέτα σε ΟΤΕ, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank και Jumbo. 

Ο FTSE 25 επανήλθε πάνω από τις 2.300 μονάδες κλείνοντας στις 2.307,05 μονάδες με άνοδο 0,67%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 808,83 μονάδες με άνοδο 0,77%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.265,51 μονάδες με οριακά κέρδη 0,03%. Οι τράπεζες είχαν μεικτή εικόνα καθώς η Πειραιώς υποχώρησε 0,20%, ενώ θετικά ξεχώρισε η Alpha Bank με άνοδο 1,83%. Στον ευρύτερο Large Cap, πλην του ΟΤΕ κέρδη άνω του 1% είχαν επίσης οι Lamda Development, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΧΑΕ.  

Στον Mid Cap ξεχώρισε η Τεχνική Ολυμπιακή με άνοδο 8,40% με φόντο την κινητικότητα για την πώληση του Πόρτο Καρράς, ενώ κέρδη είχαν και οι Ικτίνος, ΙΑΣΩ, Intracom Holdings, Κέκροπας, Cenergy Holdings και Profile. 

Στις ακόμη πιο χαμηλές αποτιμήσεις, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Forthnet, Lavipharm, Audiovisual, Βιοτέρ, Προδευτική, Δρομέας, ΑΝΕΚ, Ευρωσύμβουλοι, CPI, Φιερατέξ, Μουζάκης, Κυριακούλης, ενώ πιέστηκαν οι Dionic, Μινέρβα, Δομική Κρήτης, Revoil, Flexopack, Γενική Εμπορίου, Frigoglass, Κτήμα Λαζαρίδη και ΕΚΤΕΡ.