Με στηρίξεις από ισχυρά blue chips, κρατάει τις 640 μονάδες το Χ.Α.

Με στηρίξεις από ισχυρά blue chips, κρατάει τις 640 μονάδες το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μέσα σ' ένα διορθωτικό διεθνές κλίμα ύστερα από την άνοδο των τελευταίων ημερών που τακτοποίησαν σημαντικά τις πρόσφατες πτωτικές στρεβλώσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο κρατάει τα κεκτημένα των τελευταίων συνεδριάσεων, ολοκληρώνοντας την πρώτη ολοκληρωμένη εβδομάδα του Νοέμβρη και σημαντικά κέρδη.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων μερικών εκ των κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας όπως Coca Cola HBC, OTE, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάν, πιστοποίησαν ότι – παρά τα νοσηρά φαινόμενα που πρόσφατα συντάραξαν την ελληνική αγορά – υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που κρατούν πολύ ψηλά τη σημαία της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Τα αποτελέσματα αυτών των ομίλων είναι πολύ καλά, τηρουμένων των αναλογιών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στα Ελληνικά Πετρέλαια, καταγράφηκε ρεκόρ όλων των εποχών σε πολλές «γραμμές» μεγεθών.

Εντός αυτών των συνθηκών το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει να βρίσκει στηρίξεις στην περιοχή των 640 μονάδων, με την αγορά να συνεχίσει να συγκεντρώνει δυνάμεις για μια πιθανή επιχείρηση επανάκτησης της ζώνης των 650 μονάδων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει πειστική υπέρβαση των 650 μονάδων και να αλλάξει – έστω και λίγο – επίπεδο η αγορά, είναι να υπάρξει ενίσχυση της αξίας συναλλαγών, που αυτή την εβδομάδα διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 35 εκατ. ευρώ.

Στην αγορά δεν εισρέουν νέα κεφάλαια και η άνοδος προήλθε πρωτίστως λόγω της παύσης των πωλήσεων. Από την άλλη, είναι θετικό, ότι – τουλάχιστον έως τώρα – η αγορά κρατάει τα κέρδη των 30 μονάδων που έχει από τα πρόσφατα χαμηλά των 610 μονάδων, επίπεδα που έχουν γίνει η νέα βάση και στήριξη πλέον.

Σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές, «κλειδί» είναι η υπέρβαση σε κλείσιμο (για περισσότερες από μία συνεδριάσεις) των 647 μονάδων που θα ανοίξει το δρόμο για την κατοχύρωση του ψυχολογικού ορίου των 650 μονάδων. 3,3
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 642 μονάδες με άνοδο 0,25%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 218 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όμως πάνω από 200 εκατ. αφορούν τα πακέτα μεταβίβασης του 70,38% του Υγεία στο διεθνή επενδυτικό όμιλο CVC Capital Partners.

Στις τράπεζες η εικόνα είναι και σήμερα μεικτή, χωρίς όμως ιδιαίτερο στίγμα και χωρίς κινήσεις που διαμορφώνουν τάση, με την Πειραιώς όμως να διορθώνει σε ποσοστό 3,36% μετά το +14% του προηγούμενου διημέρου.

Στο χώρο των blue chips ξεχωρίζει ο τίτλος των ΕΛΠΕ που μετά την ιστορική κερδοφορία ενισχύεται σε ποσοστό 5,58%, ενώ στηρίξεις δίνουν επίσης οι ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Coca Cola HBC, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ.

Οι πρωτοβουλίες στον Large Cap είναι φειδωλές, κάτι που μαρτυράται και από τους όγκους, αλλά και από το γεγονός ότι έξι μετοχές είναι αμετάβλητες. Πτωτικά, κινούνται τίτλοι όπως Motor Oil, Jumbo, Τιτάν, Fourlis, Grivalia Properties, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ.

Στον Mid Cap ξεχωρίζει με έμφαση, λόγω της πώλησης του Υγεία η MIG που κερδίζει 8,73% με αυξημένο όγκο, ενώ κέρδη κοντά στο 7% έχει η Ικτίνος Μάρμαρα. O τίτλος του Υγεία βρίσκεται στα 0,93 ευρώ με άνοδο 1,31%, με την κεφαλαιοποίηση στα 284 εκατ. ευρώ.

Θετικά επίσης κινούνται τίτλοι όπως J&P Άβαξ, Intracom Holdings, Intracom Κατασκευές, Πετρόπουλος και Τεχνική Ολυμπιακή. Πτωτικά κινούνται μετοχές όπως Ελλάκτωρ, ΕΥΑΘ, MLS, Πλαίσιο, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και Attica Bank.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως Forthnet (κίνηση ασανσέρ σχεδόν σε καθημερινή βάση), Frigoglass, ΙΑΣΩ, ΕλβαλΧαλκόρ, Δρομέας, Lavipharm, Περσεύς, Αλουμύλ, Centric και Trastor, ενώ υποχωρούν οι Σελόντα, Γ.Ε. Δημητρίου, Quality & Reliability, Εικόνα Ήχος, Βιοτέρ, Profile, EKTEΡ και Ιατρικό Αθηνών. Στο σύνολο της αγοράς, 43 μετοχές ενισχύονται έναντι 32 που υποχωρούν.