Με ρυθμούς χελώνας η πρώτη φάση του Ethereum 2.0

Με ρυθμούς χελώνας η πρώτη φάση του Ethereum 2.0

Ακριβώς πριν μια εβδομάδα είχαμε αναφερθεί στο πιο αναμενόμενο γεγονός για τα κρυπτονομίσματα κατά το 2020, δηλαδή στην μετάβαση στο Ethereum 2.0

Το Εthereum προσωρινά βασίζεται σε αλγόριθμο συναίνεσης Proof of Work (κατανάλωση ενέργειας και υπολογιστής ισχύης) για επαλήθευσης των block, το οποίο αργότερα θα μεταβεί σε Proof of Stake (χρήση του κρυπτονομίσματος $ΕΤΗ ως εγγύηση) για την διαχείριση ενός κόμβου.

Σε πρακτικό επίπεδο, όσοι θέλουν να συμμετέχουν στο staking του “παγκόσμιου υπολογιστή” θα πρέπει να καταθέσουν 32 ΕΤΗ στο “έξυπνο συμβόλαιο”. Όταν 16.383 διαχειριστές κόμβων, καταθέσουν 524.288 ΕΤΗ, το Beacon Chain θα ξεκινήσει την διαδικασία για την “genesis” του δικτύου, η οποία θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις φάσεις που αναμένονται να διαρκέσουν περίπου 2 χρόνια!

Όπως αναφέραμε για να ξεκινήσει η πρώτη φάση, που αναμένεται για την 1η Δεκεμβρίου, πρέπει να κλειδωθούν τουλάχιστον 524.288 ΕΤΗ στο έξυπνο συμβόλαιο. Μια εβδομάδα μετά, και βρίσκονται κλειδωμένο μόνο το 10% των ΕΤΗ που απαιτούνται.

Μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί 57.281 τα οποία αξίζουν περίπου $27 εκατομμύρια δολάρια. Η διαδικασία προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ έχουμε χρονικό περιθώριο 2 εβδομάδων για να συγκεντρωθεί το ποσό - χωρίς να καθυστερήσει την διαδικασία.

Σε ένα άτυπο poll μέσω του κοινωνικού δικτύου Twitter, η CEO του δημοφιλούς ψηφιακού πορτοφολιού MyCrypto, Taylor Monahan, στο οποίο συμμετείχαν 1300 χρήστες, το 48% των ερωτηθέντων δεν θα συμμετείχε. Αντίστοιχα το 36% δήλωσε πως θα τοποθετούσε $10 χιλιάδες σε τραπεζικό λογαριασμό με επιτόκιο 3-7%- ακόμα και αν δεν θα μπορούσε να αγγίξει αυτά τα χρήματα για 2 χρόνια.

Όταν ξεκινήσει η διαδικασία, όσοι συμμετέχουν θα κερδίζουν block rewards με ετήσιο επιτόκιο περίπου 8-15% (ανάλογα την συμμετοχή στην διαδικασία). Εάν ωστόσο η διαδικασία παραμείνει υποτονική και καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε με δυσκολία το ελάχιστο ποσό που απαιτείται, τότε τα ετήσια κέρδη αναμένονται στο 22%, το οποίο είναι ιδιαίτερα δελεαστική απόδοση.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε πως οι επενδυτές δεν θα μπορούν να κάνουν ανάληψη των ΕΤΗ που θα καταθέσουν για τουλάχιστον 1 έτος, δηλαδή με την εκκίνηση του Phase 1 όπως αναλύουμε παρακάτω.

Για όσους δεν έχουν 32 ΕΤΗ ή δεν θα ήθελαν να λάβουν τέτοιο ρίσκο, υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχουν σε staking pools, στα οποία ο καθένας μπορεί να καταθέσει μόνο ένα μέρος του ποσού που απαιτείται για την ελάχιστη συμμετοχή. Ήδη πολλά ανταλλακτήρια και πάροχοι ανακοινώνουν νέα προϊόντα, και ίσως είναι αυτός ο λόγος της μικρής συμμετοχής. Οι επενδυτές να περιμένουν να αξιολογήσουν τα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να τοποθετηθούν.

Γνωρίζοντας το πόσο καινοτόμα μπορεί να αποδειχθεί η κοινότητα του Ethereum, ήδη βλέπουμε νέες υπηρεσίες όπως η λήψη δανείου σε δολάρια με ενέχυρο την θέση στο συμβόλαιο του Eth 2.0

Ο ιδρυτής του Ethereum, Vitalik Buterin κατέθεσε μεταξύ των πρώτων 3.200 ΕΤΗ με αξία περίπου $1.5 εκατομμύριο, μεταξύ των πρώτων 100 διαχειριστών κόμβων.

Ποιες είναι οι επόμενες φάσεις:

-Η φάση 0 (οι προγραμματιστές συνηθίζουν να ξεκινάνε την αρίθμηση από το 0) περιλαμβάνει το ξεκίνημα του staking smart contract

-Η φάση 1 που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο θα προσθέσει στο δίκτυο 64 shards, τα οποία θα τρέχουν παράλληλα το ένα με το άλλο. Σε αυτή την φάση όσοι συμμετέχουν τώρα στο staking θα μπορούν να κάνουν μεταφορά του stake τους!

-Η φάση 1.5 μετατρέπει το ΕΤΗ που χρησιμοποιούμε σήμερα από PoW σε PoS, και το καθιστά ως shard (τομέα) του ΕΤΗ2

-Η τελική φάση 2 επεκτείνει την λειτουργικότητα των Smart Contracts σε όλους τους τομείς (shards) 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.