Με ράλι ξεκίνησε ο Μάρτιος για τη Wall

Με ράλι ξεκίνησε ο Μάρτιος για τη Wall

Ποδαρικό με ράλι έκαναν για τον Μάρτιο οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street ωθούμενοι τόσο από την ανοδική πορεία της τιμής του αργού που έφτασε σε υψηλό οχτώ εβδομάδων, όσο και από τον δείκτη μεταποίησης ISM που ανακοινώθηκε σήμερα και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 349 μονάδες (2,11%) ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 16.865 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq που σημείωσε κέρδη 132 μονάδων (2,90%) έκλεισε στις 4.690 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 46 μονάδες (2,37%) και έκλεισε στις 1.978 μονάδες.

Για τον S&P 500 και τον Dow Jones, η σημερινή άνοδος ήταν η μεγαλύτερη ποσοστιαία από τις 29 Ιανουαρίου, ενώ για τον Nasdaq ήταν η μεγαλύτερη από τις 26 Αυγούστου. Ο Dow Jones έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο μονάδων από τις 7 Ιανουαρίου.

Ο δείκτης μεταποίησης ISM αυξήθηκε σε επίπεδο 49,5% για τον Φεβρουάριο συγκριτικά με το 48,2% του Ιανουαρίου, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν το ποσοστό να κυμαίνεται στο 48,7%. Να σημειωθεί ότι πως κάθε μέγεθος κάτω του 50% σημαίνει πως οι περισσότερες εταιρείες προχωρούν σε περικοπές και όχι σε επέκταση. Οι κατασκευές έχουν πληγεί από την ενίσχυση του δολαρίου, τις μειωμένες εξαγωγές και τις λιγότερες παραγγελίες στον τομέα της ενέργειας.

Την ίδια ώρα, αύξηση κατά 1,5% των δαπανών για τις κατασκευές σημειώθηκε τον Ιανουάριο με το προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος να ανέρχεται στα 1,14 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του πρακτορείου Marketwatch έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,2%.

Οι δαπάνες για κατασκευές κατοικιών παρέμειναν αμετάβλητες τον Ιανουάριο, αλλά βρίσκονται 7,6% υψηλότερα συγκριτικά με πέρυσι.

Την ίδια ώρα, σε υψηλό οχτώ εβδομάδων ανήλθε η τιμή του αργού με την ώθηση που έδωσε ένα δημοσίευμα ενός ρώσικου πρακτορείου ειδήσεων που θέλει τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας να συμφωνούν στην σταθεροποίηση της παραγωγής. Συγκεκριμένα, το αργό πετρέλαιο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 34,40 δολάρια ανά βαρέλι.

Νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν ανοδικά παρά τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, τόσο στην Κίνα όσο και στην Ιαπωνία, δείχνοντας την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας για έβδομο συνεχή μήνα.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή Intercontinental Exchange Inc. υποχώρησε κατά 4,35% μετά την ανακοίνωση ότι μελετά πρόταση εξαγοράς από την London Stock Exchange Group PLC, χωρίς όμως να έχει γίνει κάποια επίσημη επαφή.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Kate Spade & Co. έκανε άλμα 10,95% παρά την ανακοίνωση των πωλήσεων που υπολείπονταν των εκτιμήσεων.

Η μετοχή της First Solar υποχώρησε κατά 3,97% μετά την υποβάθμιση του status της μετοχή της σε neutral από την J.P. Morgan.

Στα ευρωπαϊκά ταμπλό, οντά στα υψηλά ημέρας ολοκλήρωσαν οι περισσότεροι δείκτες με τον με τον Eurostoxx 600 να πραγματοποιεί το μεγαλύτερο ράλι από τον περασμένο Οκτώβριο.