Με πιέσεις σε τράπεζες και blue chips το Χ.Α.

Με πιέσεις σε τράπεζες και blue chips το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τη νευρικότητα και την αβεβαιότητα όλου του ευρωπαϊκού επενδυτικού συστήματος ακολουθεί στην πρώτη συνεδρίαση του 2ου εξαμήνου του 2018 το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τράπεζες και τα blue chips να δέχονται αυξημένες πιέσεις.

Κύριο χαρακτηριστικό όλων των τελευταίων ημερών είναι το «κρέμασμα» και των μη τραπεζικών blue chips που δέχονται πιέσεις από χαρτοφυλάκια που προβαίνουν – έστω και σε μικρές πωλήσεις – καθώς στην αγορά δεν εισρέουν νέα κεφάλαια, για αντιστάθμισμα.

Οι (σχετικά) λίγες ρευστοποιήσεις, αρκούν για να οδηγήσουν πολλά κυρίαρχα χαρτιά χαμηλότερα, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο αγοραστικό ενδιαφέρον, πλην μεμονωμένων περιπτώσεων, που πρωτίστως αφορούν κινήσεις από traders και βραχυχρόνιους.

Θυμίζουμε πως παρά την αντίδραση της Παρασκευής (+1,28), η περασμένη ήταν πτωτική, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 1,76%, τον FTSE 25 να χάνει 1,40%, τον Mid Cap -4,11%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 5,03%, ευρισκόμενος στην πρώτη θέση των πιέσεων, για ακόμη μια φορά.

Έτσι, σε επίπεδο εξαμήνου 2018, ο Γ.Δ. υποχωρεί πλέον κατά 5,58%, ο FTSE 25 -4,63%, ο Mid Cap κερδίζει 2,95%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,62%.

Σήμερα η αγορά προσπαθεί να βγάλει άμυνες στην ευρύτερη ζώνη των 750 μονάδων, με το Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται στις 751 μονάδες με πτώση 0,74%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 10 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε περιορισμένο τέμπο και στην πρεμιέρα του 2ου εξαμήνου.

Πτωτικά κινείται η πλειονότητα των μετοχών του Large Cap, καθώς σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται μόνο οι Coca Cola HBC, Εθνική, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και Grivalia Properties.

Στο χώρο των τραπεζών η Πειραιώς υποχωρεί άνω του 3%, άνω του 2% χάνει η Eurobank, ενώ η Alpha Bank υποχωρεί κατά 1,31%. Στα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες 3,5% καταγράφουν τα ΕΛΠΕ, άνω του 2% οι απώλειες σε Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean Airlines, ενώ άνω του 1% υποχωρούν οι Μυτιληναίος, Viohalco, Fourlis, Σαράντης κ.λπ.

Στον Mid Cap πτώση άνω του 2% σημειώνουν μετοχές όπως Intracom Κατασκευές, J&P Άβαξ, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Intralot και ΚΛΜ, ενώ πτωτικά κινούνται και οι Πλαίσιο Computers, Intracom Holdings και Κρι Κρι. Στο σύνολο της αγοράς, 27 μετοχές ενισχύονται έναντι 53 που υποχωρούν.