Με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ κρατάει τις 940 μονάδες το ΧΑ

Με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ κρατάει τις 940 μονάδες το ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την εικόνα ήπιων διακυμάνσεων και σταθεροποίησης των ευρωπαϊκών αγορών ακολουθεί σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παρά το 6ήμερο ανοδικό σερί, κρατάει όλα τα κέρδη του, έχοντας τη στήριξη μετοχών όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Lamda Development και Εθνικής, ενώ συνάμα υπάρχει και η θετική προσμονή για την ετυμηγορία του οίκου Fitch την Παρασκευή.

Την προσεχή Παρασκευή 24 Ιανουαρίου θα έχουμε την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από μεγάλο ξένο οίκο, και την πρώτη έχοντας ένα κυβερνητικό «δείγμα» εφτά περίπου μηνών, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Κύκλοι της αγοράς εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι ο αμερικανικός οίκος θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του outlook των προοπτικών της οικονομίας από ουδέτερη σε θετική.

Από εκεί και πέρα, η αγορά βρίσκει στηρίξεις στα blue chips που προαναφέρθηκαν με την εικόνα στο χώρο του Large Cap να είναι μεικτή, με κύρια χαρακτηριστικά το περιορισμένο volatility και τις ήπιες γενικά πρωτοβουλίες, τόσο από τους αγοραστές, όσο και τους πωλητές. Πάντως, το εντυπωσιακό είναι ότι η αγορά κρατάει – και με το παραπάνω – όλα τα κέρδη της από το ράλι του 2019, ενώ «χτίζει» καλύτερα επίπεδα και το πρώτο διάστημα του 2020!

Διεθνώς, υπάρχει κλίμα βελτίωσης και σταθεροποίησης, καθώς οι ασιατικές αγορές αντέδρασαν μερικώς κερδίζοντας το ήμισυ περίπου των χθεσινών απωλειών, ενώ εικόνα σταθεροποίησης παρουσιάζουν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, εν μέσω μεικτών προσήμων.

Είναι σαφές ότι οι επενδύτες κρατούν από τη μία συγκρατημένη αισιοδοξία μετά τις δηλώσεις Τραμπ για εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. και από την άλλη επιφυλακτικότητα σχετικά με τις εξελίξεις της επιδημίας του νέου κοροναϊού. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο την υπογραφή μιας «εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από συνάντηση που είχε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής κυβέρνησης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχοντας διακύμανση μόλις τεσσάρων μονάδων όλη την ημέρα διαπραγματεύεται στις 943 μονάδες με οριακή άνοδο 0,10%, ενώ η αξία συναλλαγών φτάνει στα 60 εκατ. ευρώ, με τα 24 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου το 40% να είναι πακέτα σε ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, Autohellas, Fourlis, ΟΠΑΠ και Viohalco.

Στον Mid Cap ξεχωρίζει σήμερα η μετοχή της AVAX με άνοδο 11,36% καθώς ξεκίνησε με αναπροσαρμοσμένη τιμή στα 0,5370 ευρώ ανά μετοχή και χωρίς το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 20 εκατ. ευρώ, όμως υπάρχει κινητικότητα καθώς στη μετοχή έχει διακινηθεί όγκος πάνω από 530 χιλ. τεμάχια.

Θετικά κινούνται στο μεσαίο χώρο – πλην της AVAX - και μετοχές όπως Πλαίσιο, Κέκροπας, Profile, Autohellas, Intracom Holdings, Quest Συμμετοχών, ενώ και στο σύνολο της αγοράς, η εικόνα είναι υπέρ των αγοραστών, με 78 μετοχές σε άνοδο και 42 σε πτώση.