Μικτά πρόσημα σήμερα στα ελληνικά ομόλογα

Μικτά πρόσημα σήμερα στα ελληνικά ομόλογα

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Μικτή εικόνα καταγράφηκε σήμερα στην αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μετά και τις εξελίξεις στην πορεία των διαπραγματεύσεων της δεύτερης αξιολόγησης. Πολύ κοντά στην υπογραφή του staff level agreement φαίνεται να βρίσκεται η κυβέρνηση με τους δανειστές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σύγκλιση όσο αφορά τις υποχρεώσεις του προγράμματος έως και το 2018. Οι αποκλίσεις σχετικά με το κενό που παρατηρείται για τα έτη 2019-2020 θα συζητηθούν αργότερα, με το ΔΝΤ να εμμένει στην άποψη του ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προκειμένου να συνεχίσει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η υπογραφή του staff level agreement, και η θετική έγκριση του αυριανού Euro Working Group, η οποία θα δώσει το πράσινο φως για εκταμίευση των δόσεων στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου, ίσως οδηγήσει τους επόμενους μήνες και στην συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Με μικτά πρόσημα διαπραγματεύτηκαν σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, όπου παρά την άνοδο τους τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης κατάφεραν στο δεύτερο μισό αυτής να υποχωρήσουν προς χαμηλότερα επίπεδα, με τις αποδόσεις της διετίας και δεκαετίας να παραμένουν πάνω από το 8% και 7%.



Κοντά στα υψηλά ημέρα διαμορφώθηκε η απόδοση του διετούς ομολόγου, καθώς έφθασε έως και το υψηλό του 8,167%, παρά την υποχώρηση του στο χαμηλό του 8,090%, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα.



Μικρή υποχώρηση σημείωσε σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, πραγματοποιώντας υψηλό στο 7,228% στα μέσα της συνεδρίασης, για να υποχωρήσει στην συνέχεια προς χαμηλότερα επίπεδα, έως και το χαμηλό στο 7,149%, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα.