Με οριακά κέρδη έκλεισε η Wall Street

Με οριακά κέρδη έκλεισε η Wall Street

Με οριακά κέρδη ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στη Wall Street, καθώς οι δείκτες ξεκίνησαν με κέρδη, περιόρισαν και στη συνέχεια εμφάνισαν απώλειες στον απόηχο της νέας «βουτιάς» του πετρελαίου.

Ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,2%, ή 27,80 μονάδες στις 16.015,88 μονάδες, ενώ ο S&P ενισχύθηκε 0,05 και διαμορφώθηκε στις 1.881,36 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq δεν κατάφερε να επιστρέψει σε θετικό έδαφος και έκλεισε στις 4.476,95 μονάδες με πτώση 0,3% ή 11,47 μονάδες.

Ο ενεργειακός κλάδος έκλεισε με πτώση 2,2%, ενώ έχει υποχωρήσει πάνω από 10,7% από τις αρχές του έτους. Πέντε από τους δέκα κλάδους του S&P ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με αρνητικό πρόσημο. 

Σημειώνεται πως ο S&P και ο Dow έχουν υποχωρήσει κατά 8% και 8,3% αντίστοιχα έως την Παρασκευή, σημειώνοντας τις χειρότερες πρώτες 10 μέρες σε ξεκίνημα έτους. Εχθές, Δευτέρα η Wall Street ήταν κλειστή λόγω της αργίας της ημέρας του Martin Luther King Jr..

Το πετρέλαιο σημείωσε απώλειες της τάξης του 3,3% και έκλεισε κάτω από τα 29 δολάρια, αντισταθμίζοντας το θετικό κλίμα από την ανακοίνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας, όπου παρόλο που διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών δεν ήταν τόσο απογοητευτική όσο αναμενόταν.

Στα εταιρικά αποτελέσματα, η Morgan Stanley εμφάνισε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, στα 908 εκατ. δολάρια ή 39 cents ανά μετοχή έναντι ζημιών 1,6 δισ. δολαρίων ή 91 cents την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη έφτασαν τα 43 cents ανά μετοχή, πάνω από τις προβλέψεις αναλυτών που έκαναν λόγο για 33 cents ανά μετοχή.

Παράλληλα, η Bank Of America Corp. ανακοίνωσε κέρδη 3,34 δισ. δολαρίων ή 28 cents ανά μετοχή για το τέταρτο τρίμηνο. Πέρυσι την ίδια περίοδο η τράπεζα είχε σημειώσει κέρδη 3,05 δισ. ή 24 cents ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν κέρδη 26 cents ανά μετοχή. Ωστόσο, η μετοχή της υποχώρησε σε χαμηλά άνω των δύο ετών.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ο δείκτης εμπιστοσύνης στον κατασκευαστικό κλάδο διατηρήθηκε σταθερός στις 60 μονάδες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της National Association of Home Builders (NAHB).

Το μέγεθος διατηρήθηκε σταθερό σε σχέση με το Δεκέμβριο, με τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Marketwatch να αναμένουν 62 μονάδες. Ο δείκτης διαμορφώνεται χαμηλότερα από το υψηλό 10 ετών του Οκτωβρίου, αλλά υψηλότερα από το μέσο μέγεθος των 59 μονάδων για το σύνολο του 2015.

Στην Ασία, το σύνολο των χρηματιστηρίων σημείωσε κέρδη, μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ της Κίνας, ενώ στην Ευρώπη οι αγορές διατήρησαν το θετικό κλίμα.