Με μεικτά πρόσημα και στήριξη από ΟΤΕ, ΕΛΠΕ κράτησε τις 710 μονάδες

Με μεικτά πρόσημα και στήριξη από ΟΤΕ, ΕΛΠΕ κράτησε τις 710 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση μερικής αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων, εναλλαγών θέσεων αλλά και αυξημένου trading ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μετά τη διόρθωση της περασμένης εβδομάδας και μπροστά στον κίνδυνο της απώλειας των 700 μονάδων, έβγαλε κάποιες επιμέρους άμυνες.

Ήταν μια συνεδρίαση με μεικτά πρόσημα τόσο στον FTSE 25 όσο και στο σύνολο του ταμπλό, ενώ εμφατική ήταν η ξεχωριστή παρουσία ορισμένων μη τραπεζικών blue chips όπως ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Grivalia Properties και Ελλάκτωρ που ήταν η κυρίαρχη αιτία διάσωσης των 710 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Σε επίπεδο τραπεζών η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τη σύγχυση και τις διαρροές που έφεραν πολύ αυξημένου trading κάτι που έφερε διακυμάνσεις έως 7,83% στην Πειραιώς και 6,84% στην Εθνική.

Η μη εξεύρεση λύσης στο χθεσινό Euroworking Group αλλά και το «στοκ» των ταγμένων πωλήσεων από την Παρασκευή όπου οι τράπεζες σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση του 2019, έφερε «ουρά» ρευστοποιήσεων στον κλάδο στο πρώτο δίωρο, όπου έφτασαν να υποχωρούν έως και 3,50%.

Κατόπιν, οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βρει λύση πρωτύτερα, σε συναντήσεις που θα έχει με τα τεχνικά κλιμάκια της Ε.Ε. ώστε να αποφορτίσει την κατάσταση, αλλά και οι διαρροές ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει άμεσα το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, έφερε αντίδραση έως και +3,50%.

Και όλα αυτά, ενώ οι θεσμοί διαφωνούν, ενώ τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο με το κατά πόσο ότι ψηφίσει η κυβέρνηση θα είναι εφαρμόσιμο και… βιώσιμο.

Πάντως, πλην της δόσης του 1 δισ. ευρώ, το θέμα είναι ευθέως πολιτικό, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στο θέμα αυτό (προστασία 1ης κατοικίας) και γενικώς δε θέλει να στείλει αρνητικά μηνύματα στις αγορές.

Μέσα σ' αυτό το ασταθές σκηνικό, οι παλινδρομήσεις στις τραπεζικές μετοχές ήταν μεγάλες, όμως με τη στήριξη των υπολοίπων blue chips, ο Γενικός Δείκτης διέσωσε τη ζώνη των 700 – 710 μονάδων.

Η αγορά έβγαλε άμυνες και αναχώματα πιστοποιώντας ότι θέλει να κρατήσει τη ζώνη των 700 μονάδων, καθώς ο Γενικός Δείκτης στο ξεκίνημα έφτασε έως το χαμηλό των 705,93 μονάδων, ενώ τελικώς έκλεισε στις 712,25 μονάδες με άνοδο 0,57%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 717,28 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 57,57 εκατ. ευρώ, με σχεδόν το 1/3 αυτής, ήτοι 17,44 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον ΟΤΕ, που δέσποσε καταλυτικά για ακόμη μια συνεδρίαση, ως ο απόλυτος leader της αγοράς.

Η μετοχή του οργανισμού έκλεισε με άνοδο 2,30% στα 11,58 ευρώ, διακινώντας όγκο 1,5 εκατ. μετοχές! Θυμίζουμε πως την Πέμπτη είχε κάνει τζίρο 13 εκατ. ευρώ και την Παρασκευή 14,7 εκατ. ευρώ, δεσπόζοντας με έμφαση.

Ισχυρή στήριξη έδωσαν επίσης μετοχές όπως ΕΛΠΕ +3,41%, Grivalia Properties +2,96%, Ελλάκτωρ +2,70% και Eurobank +2,50% που ήταν και η μόνη τραπεζική μετοχή που κράτησε κάποια κέρδη. Η Εθνική έκλεισε μόλις στο +0,26%, η Πειραιώς υποχώρησε κατά 0,33%, ενώ η Alpha Bank έχασε 2,41%.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισαν θετικά τίτλοι όπως Κρι Κρι +6,80%, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος +3,93%, Κλουκίνας Λάππας +3,51%, Ικτίνος +2,69% και Κέκρποπας +4,22%, ενώ πιέστηκαν μετοχές όπως J&P Άβαξ -3,80% και MIG -2,84%.

Στην ευρύτερη αγορά, κέρδη είχαν τίτλοι όπως Κρέτα Φαρμ, Αττικές Εκδόσεις, Δρομέας, Εβροφάρμα και Αλουμύλ, ενώ υποχώρησαν οι Pasal, Μουζάκης (προέρχονταν από 8ήμερο ανοδικό σερί με ισχυρό ράλι), Σελόντα, Βιοκαρπέτ, Έλαστρον, Ίλυδα και Κυριακούλης. Στο σύνολο της αγοράς, 56 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 50 που υποχώρησαν.