Με κέρδη ξεκίνησε ο Δεκέμβριος για τη Wall

Με κέρδη ξεκίνησε ο Δεκέμβριος για τη Wall

Με κέρδη ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της Wall Street για το Δεκέμβριο με τους επενδυτές να αξιολογούν ως απογοητευτικά μια σειρά από οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα και αφορούν την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται πως αυτή την εβδομάδα θα συνεδριάσει η ΕΚΤ που αν προβεί σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της, ενδέχεται να επηρεάσει και τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Τονίζεται πως η προσδοκία πως η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στη διήμερη συνεδρίαση της στις 15-16 Δεκεμβρίου, είναι υψηλή μετά από μια σειρά ισχυρών οικονομικών στοιχείων που δημοσιεύτηκαν το Νοέμβριο και έδειξαν πως η οικονομία βρίσκεται σε ευημερία. Η αντίληψη ότι η Κεντρική Τράπεζα δείχνει αρκετά «σίγουρη» ώστε να  ανοίξει τον κύκλο της σύσφιξης της πολιτικής, ήταν επίσης ένας από τους παράγοντες που δεν προκάλεσαν μεγάλες διακυμάνσεις στις μετοχές τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 168 μονάδες ή 0,95% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 17.888 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε  κέρδη 47 μονάδων ή 0,93% στις 5.156 μονάδες. Ο S&P που κέρδισε 23 μονάδες ή 1,09% στις 2.103 μονάδες, ξεπέρασε το «ψυχολογικό» φράγμα των 2.100 μονάδων για πρώτη φορά από τις αρχές Νοεμβρίου, καταγράφοντας υψηλό τεσσάρων εβδομάδων.

Ο κλάδος της Υγείας ήταν ο πιο επικερδής από τους συνολικά δέκα που δραστηριοποιούνται στον S&P. O Dow Jones, έκλεισε σε θετικό έδαφος για το 2015 για πρώτη φορά από την 20η Νοεμβρίου.

Σήμερα ανακοινώθηκε από την εταιρεία Markit πως ο μεταποιητικός δείκτης PMI για το Νοέμβριο υποχώρησε στις 52,8 μονάδες από τις 54,1 του Οκτωβρίου, που αποτελεί χαμηλό 25 ετών.

Επίσης, ο μεταποιητικός δείκτης ISM για το Νοέμβριο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009. Ο μεταποιητικός δείκτης έπεσε στις 48,6 μονάδες από τις 50,1 μονάδες τον Οκτώβριο. Ο δείκτης ISM των νέων παραγγελιών έπεσε 4 μονάδες στις 48,9 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο πάνω από τρία χρόνια. Ωστόσο το εύρος της απασχόλησης αυξήθηκε κατά 3,7 μονάδες στις 51,3 μονάδες.

Ο πρόεδρος της Fed του Chicago κ. Charles Evans δήλωσε σήμερα πως τείνει να μην υποστηρίξει μια αύξηση των επιτοκίων στο επόμενο συμβούλιο νομισματικής πολιτικής που θα συγκληθεί το Δεκέμβριο, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία. «Πριν αυξηθούν τα επιτόκια, θα προτιμούσα να έχω μεγαλύτερη σιγουριά από ότι έχω σήμερα ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει πράγματι να ανεβαίνει».

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της HF Financial Corp κέρδισε 18,85% μετά την ανακοίνωση πως η εταιρεία Great Western Bancorp Inc ( +0,86%)  θα την εξαγοράσει έναντι 139,4 εκατ. δολαρίων.

H μετοχή της Amazon.com κέρδισε 2,15% μετά την ανακοίνωση πως η εταιρεία έκανε ρεκόρ πωλήσεων το σαββατοκύριακο μετά την Black Friday.

H μετοχή της Johnson Controls Inc. τελικά έχασε 1,15% παρά την εκτίμηση ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 4% σε σύγκριση με το 2015 και το ανοδικό της ξεκίνημα.

Η μετοχή της Giga-Tronics Inc. υπερδιπλασίασε την αξία της μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας με την Lockheed Martin Corp.