Με κέρδη υποδέχεται η Wall Street τον Τζο Μπάιντεν - Ράλι του Nasdaq λόγω Netflix

Με κέρδη υποδέχεται η Wall Street τον Τζο Μπάιντεν - Ράλι του Nasdaq λόγω Netflix

Ανοδικά κινούνται και οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν, ενώ ο τίτλος της Netflix ωθεί τον Nasdaq σε πεδίο νέων ιστορικών υψηλών μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα 4ου τριμήνου που ανακοίνωσε ο κολοσσός του streaming.

Ειδικότερα, αφού ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε και επίσημα τα προεδρικά του καθήκοντα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο 267 μονάδων ή 0,86% και κινείται στις 31.137 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,67% στις 3.824 μονάδες, ενώ ακόμα καλύτερη πορεία πραγματοποιεί ο τεχνολογικός Nasdaq με άνοδο 1,4% στις 13.377 μονάδες έχοντας πιάσει νέο υψηλό στις 13.385.

Οδηγός στα κέρδη του Nasdaq είναι η μετοχή της Netflix που πραγματοποιεί εντυπωσιακό ράλι άνω του 14,5%, αφότου η εταιρεία ενημέρωσε ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020 οι συνδρομητές της πλατφόρμας ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια παγκοσμίως και εκτίμησε ότι δεν θα χρειάζεται πλέον δανεισμό για να χρηματοδοτεί την παραγωγή τηλεοπτικών σειρών και ταινιών.

Η μεγαλύτερη υπηρεσία streaming του πλανήτη, που είχε αντλήσει δάνεια 15 δισ. δολαρίων μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία, ανακοίνωσε έσοδα 4ου τριμήνου στα 6,64 δισ. δολάρια, έναντι των 5,47 δισ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα, αν και τα καθαρά κέρδη της μειώθηκαν στα 542,2 εκατ. δολάρια ή 1,19 ανά μετοχή, από τα 587 εκατ. δολάρια ή 1,30 ανά μετοχή.

Ισχυρά κέρδη 1,7% πραγματοποιεί και ο τίτλος της Morgan Stanley, με τον τραπεζικό κολοσσό της Wall Street να ανακοινώνει σήμερα αύξηση των κερδών του κατά σχεδόν 57%, έχοντας βγει ωφελημένος από την μεταβλητότητα που προκάλεσε στις χρηματαγορές η πανδημία.

Τα καθαρά κέρδη προς απόδοση στους μετόχους της Morgan Stanley ανήλθαν σε 3,27 δισ. δολάρια ή 1,81 δολάρια ανά μετοχή για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι αναλυτές σε έρευνα της Refinitiv ανέμεναν πτώση των κερδών στα 1,27 δολάρια ανά μετοχή.

Στις υπόλοιπες εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, σήμερα έπεσε και επίσημα η αυλαία στην εποχή Τραμπ με την ορκωμοσία του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν, ενώ και με την ομιλία χτες της υποψήφιας νέας ΥΠΟΙΚ Τζάνετε Γιέλεν οι επενδυτές αναμένουν ότι θα ανοίξει ένας νέος κύκλος συζητήσεων για διεύρυνση των μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Η πρώην πρόεδρος της Fed υποστήριξε την προοπτική ενός μεγάλου πακέτου φορολογικών ελαφρύνσεων, δηλώνοντας ότι τα οφέλη από την αύξηση των δαπανών είναι μεγαλύτερα από το κόστος που συνδέεται με το υψηλότερο βάρος χρέους, κάτι που έδωσε στηρίγματα στις χρηματιστηριακές αγορές.

Στην παρθενική του ομιλία με κεντρική ιδέα «Ενωμένη Αμερική» ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απεύθυνε νωρίτερα ενωτικό μήνυμα με στόχο την υπέρβαση του διχαστικού κλίματος που επικρατούσε όλο αυτό το διάστημα. Με έντονο συμφιλιωτικό τόνο, ο Μπάιντεν σκιαγράφησε παράλληλα τις προτεραιότητες της προεδρίας του, κάνοντας αναφορές στην πανδημία, αλλά και στις «πληγές του έθνους που πρέπει να επουλωθούν».

«Όλη μου η ψυχή είναι σε αυτό το σκοπό», τόνισε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στην προσπάθεια να ενώσει και πάλι τη χώρα.  Επίσης, κάλεσε για μια καινούργια αρχή έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού και δεσμεύτηκε να «νικήσει» τον «λευκό ρατσισμό» και την «εσωτερική τρομοκρατία», δύο εβδομάδες μετά την εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στάθηκε σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας της χώρας όπως η Μεγάλη Ύφεση, οι Παγκόσμιοι Πόλεμοι, οι  επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, λέγοντας ότι «επικρατούσαν πάντα οι καλύτεροι άγγελοι μας». Ο Μπάιντεν είπε ότι σε κάθε περίπτωση, οι Αμερικανοί ήταν σε θέση να ενωθούν για το μεγαλύτερο καλό. «Η ιστορία, η πίστη και ο λόγος δείχνουν τον δρόμο, τον δρόμο της ενότητας».