Τα μάκρο ωθούν τη Wall Street

Τα μάκρο ωθούν τη Wall Street

Διευρύνει τα κέρδη η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street για τους τρεις βασικούς δείκτες, μετά την απροσδόκητη κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να προχωρήσει σε υιοθέτηση πολιτικής αρνητικών επιτοκίων.

Το πετρέλαιο, που έχει το ρόλο του βασικού ρυθμιστή της τάσης των δεικτών το τελευταίο διάστημα, κινείται ανοδικά αν και έχει ανακόψει την πορεία του οι δηλώσεις ιρανού αξιωματούχου πως η χώρα μπορεί να μη συνεργαστεί για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής.

Παράλληλα, σήμερα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση τα στοιχεία για το αμερικάνικο ΑΕΠ  που έδειξαν ότι αυξήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο με ετήσιο ρυθμό 0,7% που ήταν συμβατός με τις προσδοκίες των αναλυτών.

Αυτή την ώρα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 308 μονάδες (1,91%) κινούμενος στις 16.341 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει κέρδη 74 μονάδων (1,65%) και βρίσκεται στις 4.581 μονάδες. Ο S&P 500 κερδίζει 35 μονάδες (1,67%) και κινείται στις 1.924 μονάδες.

Σημαντική ώθηση στους δείκτες έδωσαν και τα στοιχεία για τον μεταποιητικό δείκτη PMI του Chicago που δημοσιεύτηκε μετά την έναρξη της συνεδρίασης που έδειξαν ότι εκτοξεύτηκε στις 55,6 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 42,9 μονάδες ένα μήνα πριν. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε στις 92,0 για τον πρώτο μήνα του έτους.

Νωρίτερα, ανοδικά κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια έπειτα από την άνοδο του πετρελαίου και την ξαφνική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να μειώσει το βασικό της επιτόκιο..

Σε μια περίοδο που το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στις ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων για το τρίμηνο, είναι φυσικό οι αντίστοιχες μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η μετοχή της Amazon κάνει βουτιά 8,43% που αν και ανακοίνωσε κέρδη που ήταν υπερδιπλάσια από την αντίστοιχη περσινή περίοδο,  ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Στον αντίποδα, η μετοχή της Microsoft κινείται ανοδικά 4,65% καθώς τα αποτελέσματά της ξεπέρασαν τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Whirlpool σημειώνει άνοδο 1,76% καθώς υπερδιπλασίασε τα κέρδη της μετά τις δράσεις μείωσης του κόστους και της παραγωγής.

Σε άλλα εταιρικά νέα, την απόφασή της να διασπαστεί σε δύο ξεχωριστές εταιρείες ανακοίνωσε η Xerox Corp, με τη μια να έχει τις δραστηριότητες hardware και την άλλη τις επιχειρηματικές δραστηριότητες εξωτερικής ανάθεσης, αξίας 11 δισ. δολαρίων και 7 δισ. δολαρίων αντίστοιχα. Αυτή την ώρα η μετοχή της κερδίζει 4,98%.