Με κέρδη ολοκλήρωσε στο τέλος ο γενικός δείκτης στο ΧΑ

Με κέρδη ολοκλήρωσε στο τέλος ο γενικός δείκτης στο ΧΑ

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με κέρδη 0,38% ολοκληρώθηκε τελικά η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 531,64 μονάδες, σε μια συνεδρίαση όπου επικράτησαν οι εναλλαγές προσήμου, και το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης κινήθηκε σε θετικό έδαφος πραγματοποιώντας κέρδη άνω του 1%, φθάνοντας έως και το υψηλό των 535,83 μονάδων, με τα κέρδη όμως να περιορίζονται σταδιακά, όπου στα μέσα της διαπραγμάτευσης, ο γενικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί έως και το χαμηλό των 526,20 μονάδων. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης κατάφερε να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, κυρίως λόγο της ενίσχυσης των τιμών των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, αλλά και εμφάνισης εντολών αγοράς, σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25, με τον τζίρο να διαμορφώνεται για ακόμη μία συνεδρίαση σε χαμηλά επίπεδα.

Με κέρδη 4,38% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο τραπεζικός δείκτης, με τις μετοχές του κλάδου να κινούνται καθ'όλη της διάρκεια αυτής σε θετικό έδαφος, διατηρώντας τα κέρδη τους έως και την ολοκλήρωση της. Τα μεγαλύτερα κέρδη, πραγματοποίησε η μετοχή της Eurobank με 8,73%, με τον όγκο να διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με χθες, με εξαίρεση της μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία πραγματοποίησε όγκο 25,152,998 εκ. τεμαχίων.

Μικτή ήταν η εικόνα για τις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα κέρδη που πραγματοποίησαν κατά την έναρξη της συνεδρίασης, με την πλειοψηφία αυτών να διαπραγματεύεται στο μεγαλύτερο μέρος αυτής, με αρνητικό πρόσημο. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, υπήρξαν κάποιες εντολές αγοράς σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25, διαφοροποιώντας την εικόνα και οδηγώντας σε θετικό πρόσημο τον γενικό δείκτη.

Τα μεγαλύτερα κέρδη πραγματοποίησαν οι μετοχές των Grivalia Properties και ΟΤΕ, με 2,90% και 2,48% αντίστοιχα, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές των Ελλάκτωρ και Τέρνας Ενεργειακής, με απώλειες 4,35% και 3,92% αντίστοιχα. Σημαντικά αυξημένο όγκο σε σχέση με χθες, πραγματοποίησαν οι μετοχές του Ελλάκτωρα με 212,111  χιλ. τεμάχια, και των Jumbo με 153,906 χιλ. τεμάχια.

Μικτά πρόσημα κατέγραψαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, με την διετία να διαμορφώνεται στο 8,165%, και τη δεκαετία στο 7,935%.

Σε τεχνικό επίπεδο, η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος στο ελληνικό χρηματιστήριο, οδηγεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα προς χαμηλότερα επίπεδα, με τη στήριξη να βρίσκεται στις 518 μονάδες (γραμμή ΓΔ), καθώς η αδυναμία σήμερα του γενικού δείκτη να κινηθεί και να διατηρηθεί πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 533 μονάδων (γραμμή ΑΒ), έκανε εμφανή την έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα €0,18 με κέρδη 3,45%, της Alpha Bank στα €1,48 με κέρδη €4,23, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,142 με κέρδη 1,43%, και της Eurobank στα €0,498 με κέρδη 8,73%.

Το σήμα αγοράς ακυρώθηκε σήμερα για τον Ελλάκτωρα, έπειτα από τις σημαντικές πιέσεις που δέχθηκε η μετοχή, με τη μετοχή να πραγματοποιεί όγκο πάνω από το μέσο όρο των τριάντα ημερών, με τη στήριξη στα €1,2687. Η μετοχή κατέγραψε απώλειες 4,35% κι έκλεισε στα €1,32.

Διατηρήθηκε και σήμερα το σήμα πώλησης για την Γεκ Τέρνα, με τη μετοχή να παραμένει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με την αντίσταση στα €1,8882. Η μετοχή παρέμεινε αμετάβλητη στα €1,85.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε σήμερα η Τέρνα Ενεργειακή, με τη μετοχή να προσεγγίζει την υπερπουλημένη ζώνη, με τη στήριξη στα €2,4577. Η μετοχή υποχώρησε κατά 3,92% κι  έκλεισε στα €2,46.

Διατηρήθηκαν τα κέρδη καθ'όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης για την ΕΕΕ, με τη μετοχή να πραγματοποιεί για ακόμη μία συνεδρίαση όγκο χαμηλότερο του μέσου όρου των τριάντα ημερών, με την αντίσταση στα €18.4646. Η μετοχή έκλεισε στα €18,13 με κέρδη 1,34%.

Περιόρισε στο τέλος τις απώλειες που κατέγραφε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η Ιντραλότ, με τη μετοχή να παραμένει κοντά στην υπερπουλημένη ζώνη, με τη στήριξη στα €0,8795. Η μετοχή σημείωσε απώλειες 0,33% κι έκλεισε στα €0,897

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα €33,55 εκατομμύρια, με την αξία των πακέτων στις €250 χιλ. Από το σύνολο των μετοχών που έκαναν σήμερα πράξη, 37 κινήθηκαν ανοδικά, 38 πτωτικά, και 161 παρέμειναν αμετάβλητες.