Με κέρδη έκλεισε η εβδομάδα για τη Wall

Με κέρδη έκλεισε η εβδομάδα για τη Wall

Με κέρδη έκλεισε για τους τρεις βασικούς δείκτες η τελευταία ημέρα της εβδομάδας για τη Wall Street. Οι «φόβοι» για την αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Fed άρχισαν να υποχωρούν μετά το «ξάφνιασμα» των πρώτων ημερών που άρχισε το ενδεχόμενο αυτό να φαίνεται πιο πιθανό.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 65 μονάδες (0,38%) έκλεισε στις 17.503 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που σημείωσε κέρδη 57 μονάδων (0,60%) έκλεισε στις 4.770 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε  12 μονάδες (0,60%) και έκλεισε στις 2.052 μονάδες.

Ο Dow Jones κατέγραψε ωστόσο οριακές απώλειες 0,2% για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε σήμερα, συμπληρώνοντας τη τέταρτη διαδοχική εβδομάδα «χαμηλών πτήσεων». Στον αντίποδα, το αρνητικό σερί διακόπηκε για τον Nasdaq με κέρδη εβδομάδας 1,1% και για τον S&P 500 με 0,3%.

Ένα άλλο ζήτημα που ενδεχομένως επηρεάσει την απόφαση της Fed ώστε να κρατήσει τα επιτόκια αμετάβλητα είναι το βρετανικό δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαική Ένωση. Το εν λόγω δημοψήφισμα, λαμβάνει χώρα μια εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της Fed και για αυτό το λόγο η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ίσως προτιμήσει να κρατήσει στάση αναμονής ώστε να μπορέσει να κινηθεί γνωρίζοντας όλα τα δεδομένα μετά το δημοψήφισμα.

Από πλευράς μάκρο, αύξηση κατά 1,7% σημειώθηκε στις μεταπωλήσεις κατοικιών για τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, γεγονός που επιβεβαιώνει την ισχυρή ζήτηση για κατοικίες πατά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εν λόγω αγορά.

Σημειώνεται πως η αγορά ακινήτων ενισχύεται από μια οικονομία που βρίσκεται κοντά στο στάδιο της πλήρους απασχόλησης ενώ υπενθυμίζεται πως νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε πως οι νέες οικοδομές αυξήθηκαν τον Απρίλιο περισσότερο από όσο αναμενόταν.   

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Tesla Motors Inc. κέρδισε 2,36% μετά την είδηση πως η εταιρεία αύξησε τα κεφάλαιά της κατά 1,46 δισ. δολάρια μετά την πώληση 6,8 εκατ. κοινών μετοχών της.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Yahoo υποχώρησε κατά 1,40% μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν τους «μνηστήρες» για την απόκτηση της βασικής δραστηριότητας της εταιρείας να κάνουν προσφορές μικρότερες από αυτές που αναμενόταν.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η μετοχή της Foot Locker Inc. έχασε 6,46% μετά την υποχώρηση των πωλήσεών της για το πρώτο τρίμηνο και η μετοχή της Deere & Co. υποχώρησε κατά 5,48% μετά τη βουτιά του 28% των κερδών της για το δεύτερο τρίμηνο χρήσης.

Νωρίτερα, σε θετικό έδαφος κινήθηκε η πλειοψηφία των ασιατικών χρηματιστηρίων, έπειτα από τις απώλειες που κατέγραψαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις, σε μια προσπάθεια να απομακρυνθούν από τα χαμηλά έξι εβδομάδων.