Με κέρδη 1,73% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ΧΑ

Με κέρδη 1,73% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ΧΑ

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με σημαντικά κέρδη της τάξεως του 1,73%, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 566,67 μονάδες.

Τραπεζοκεντρική άνοδος μπορεί να χαρακτηριστεί και η σημερινή άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου από την έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης βρέθηκε με κέρδη άνω του 1%. Παρά τον περιορισμό των κερδών μετά την πρώτη ώρα της διαπραγμάτευσης, τα κέρδη για γενικό δείκτη και τραπεζικό κλάδο ενισχύθηκαν και πάλι, όπου και διατηρήθηκαν έως και το τέλος, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις και τον τραπεζικό δείκτη να ολοκληρώνει την συνεδρίαση με κέρδη 5,97%.

Στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με την μετοχή της ΒΙΟ να καταγράφει τα υψηλότερα κέρδη με 5,88%. Σημαντικός όγκος για τις μετοχές των ΓΡΙΒ με 447,257 τεμάχια (με πακέτο 355,364 τεμαχίων), και ΦΦΓΚΡΠ με 78,663 τεμάχια (με πακέτο 50,000 τεμαχίων).

Ουσιαστικά, η πρόσφατη άνοδος που πραγματοποιείται στο ελληνικό χρηματιστήριο, προεξοφλεί καθαρά και μόνο την θετική έκβαση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς, καθώς το πολιτικό ρίσκο για την χώρα παραμένει, ενώ παραμένουν και οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία, αφού δεν υπάρχουν στον ορίζοντα αναπτυξιακά μέτρα ικανά να αναχαιτίσουν την ύφεση.

Η μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡ διέγραψε τις απώλειες που κατέγραφε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις με την θυγατρική της εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ στην Κύπρο. Προφανώς, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου δεν έκρινε σημαντικές τις πρόσφατες εξελίξεις για την εταιρεία, και γι' αυτό σήμερα δεν προχώρησε σε αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής προς προστασία του επενδυτικού κοινού.

Ζημίες προ φόρων €106,6 εκατ. για το 2015 ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ, με το EBITDA της εταιρείας να εμφανίζεται μειωμένο κατά 18,95% έναντι του προηγούμενου έτους και να διαμορφώνονται στα €828,4 εκατ. Άξιο αναφοράς, αποτελεί η μείωση του κύκλου εργασιών της εταιρείας κατά 2,2%, η οποία σύμφωνα με την εταιρεία οφείλεται και στην μείωση του μεριδίου αγοράς, γεγονός που σηματοδοτεί δυσοίωνες προβλέψεις για την εταιρεία, καθώς στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δραστηριοποιούνται πλέον και νέες εταιρείες.

Πτωτικά κινήθηκε και σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, η οποία βρέθηκε στο 8,783%.

Από τεχνικής πλευράς, διατηρείται το ανοδικό σήμα για τον γενικό δείκτη, στο ημερήσιο και εβδομαδιαίο γράφημα, καθώς βρίσκεται ξανά εκτός του πτωτικού καναλιού που δημιουργήθηκε από τον Ιούνιο του 2014, πραγματοποιώντας την τέταρτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση. Η επόμενη αντίσταση για τον γενικό δείκτη βρίσκεται στις 568 μονάδες, όπου προς το τέλος της συνεδρίασης την διέσπασε χωρίς όμως ωστόσο να καταφέρει να διατηρηθεί πάνω από αυτήν. Θετική κρίνεται και η διατήρηση του γενικού δείκτη, πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.

Η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε στα €0,241 με κέρδη 6,64%, της ΑΛΦΑ στα €1,86 με κέρδη 3,91%, της ΠΕΙΡ στα €0,204 με κέρδη 10,27%, και της ΕΥΡΩΒ στα €0,83 με κέρδη 5,73%.

Κέρδη στο τέλος για την μετοχή της ΔΕΗ, παρά τις ζημίες που ανακοίνωσε για την χρήση του 2015, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €3,1260, και με το σήμα πώλησης να παραμένει. Η μετοχή έκλεισε στα €2,99 με κέρδη 2,05%.

Με οριακά κέρδη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για την μετοχή της ΜΠΕΛΑ, διατηρώντας το αγοραστικό της σήμα, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα €12,2723. Η μετοχή κατέγραψε κέρδη 0,08% και έκλεισε στα €11,90.

Διατηρήθηκε το σήμα αγοράς για την μετοχή της ΕΧΑΕ, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €5,1954 και με την μετοχή να διατηρείται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Η μετοχή ολοκλήρωσε στα €5,02 με κέρδη 0,80%.

Σταθερά με σήμα πώλησης η μετοχή των ΕΛΠΕ διασπώντας στη σημερινή συνεδρίαση και τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, και με τη στήριξη να βρίσκεται στα €3,6388. Η μετοχή έκλεισε στα €3,70 με απώλειες 1,60%.

Διατηρήθηκε στα επίπεδα των €9 η μετοχή της ΜΟΗ, με το σήμα πώλησης να παραμένει για την μετοχή, και τη στήριξη να βρίσκεται στα €8,7920, ενώ η μετοχή διέσπασε σήμερα στο εβδομαδιαίο γράφημα καθοδικά τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών. Η μετοχή έκλεισε αμετάβλητη στα €9.

Ο τζίρος ολοκληρώθηκε στα €40,98 εκατομμύρια, με την αξία των πακέτων στα €4,27 εκατομμύρια.

Από το σύνολο των μετοχών που έκαναν σήμερα κίνηση, 64 κινήθηκαν ανοδικά, 41 πτωτικά, και 138 παρέμειναν αμετάβλητες.