Με εβδομαδιαίες απώλειες 3,67% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χ.Α.

Με εβδομαδιαίες απώλειες 3,67% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χ.Α.

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με απώλειες 0,15% ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 583,65 μονάδες, σε μια συνεδρίαση όπου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ότι είχε δύο όψεις.

Από την έναρξη της συνεδρίασης έως και το μέσο αυτής, ο γενικός δείκτης πραγματοποιούσε ήπιες διακυμάνσεις με συχνές εναλλαγές προσήμου, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει χαμηλό και τον τζίρο να βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα για την ώρα.

Στο δεύτερο μισό αυτής, ο γενικός δείκτης αντέδρασε θετικά, έπειτα από  είδηση σύμφωνα με την οποία οι Βρυξέλλες δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο πρόσθετων, για να βρεθεί έως και το υψηλό των 587,84 μονάδων, ώσπου προς το τέλος αυτής διέγραψε τα κέρδη που σημείωνε έως εκείνη την ώρα και βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος φθάνοντας έως και το χαμηλό των 577,77 μονάδων περιορίζοντας στο τέλος τις απώλειες του, με ένα μεγάλο ποσοστό του τζίρου να πραγματοποιείται στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης.

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, με τη διετία να διαμορφώνεται στο 10,882%, την πενταετία στο 9,693%, και τη δεκαετία στο 8,913%.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τελικά οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, παρά του ότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης διαπραγματεύονταν με θετικό πρόσημο, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 1,73%, με τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής να πραγματοποιούν αυξημένο όγκο σε σχέση με χθες, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε στο  η μετοχή της Alpha Bank με 4,50% με πιέσεις που δέχθηκε στη δημοπρασία, ενώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε τα μεγαλύτερα με 4%.

Μικτή εικόνα επικράτησε σήμερα στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με την μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων να σημειώνει τα μεγαλύτερα κέρδη με 5,96%, καθώς και αυξημένο όγκο σε σχέση με χθες με 453,380 τεμάχια.

Σε τεχνικό επίπεδο, ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση με απώλειες, με τη στήριξη να βρίσκεται στις 569 μονάδες (γραμμή ΑΒ, βλ. γράφημα παρακάτω), καθώς επίσης ολοκλήρωσε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα €0,26 με απώλειες 3,35%, της Alpha Bank στα €1,91 με απώλειες 4,50%, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,26 με κέρδη 4%, και της Eurobank στα €0,74 με απώλειες 0,67%.

Με κέρδη κατάφερε να ολοκληρώσει τη σημερινή συνεδρίαση  η μετοχή του ΟΠΑΠ, ακυρώνοντας όμως το αγοραστικό της σήμα, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €6,8337. Η μετοχή σημείωσε κέρδη 1,54% και έκλεισε στα €6,60.

Κοντά στα προηγούμενα υψηλά ολοκλήρωσε σήμερα η μετοχή του ΟΤΕ, διασπώντας ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών με την αντίσταση να βρίσκεται στα €8,6568. Η μετοχή σημείωσε κέρδη 1,56% και έκλεισε στα €8,47.

Με κέρδη στο τέλος και η μετοχή του Τιτάνα διευρύνοντας το ανοδικό της σερί σε επτά διαδοχικές συνεδριάσεις, με αντίσταση να βρίσκεται στα €19,9638. Η μετοχή έκλεισε στα €19,90 με κέρδη 1,53%.

Ανοδική αντίδραση σήμερα από την μετοχή της Βιοχάλκο η οποία ολοκλήρωσε όμως  κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα και πενήντα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €1,216. Η μετοχή έκλεισε στα €1,14 με κέρδη 1,79%.

Προσπάθεια επαναπροσέγγισης του κινητού μέσου όρου των διακοσίων ημερών έκανε σήμερα η μετοχή της Grivalia Properties, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €7,5952 με το σήμα πώλησης όμως να παραμένει. Η μετοχή σημείωσε κέρδη 2,86% και έκλεισε στα €7,54.

Ο τζίρος ολοκληρώθηκε στα €67,93 εκατομμύρια με την αξία των πακέτων στα €7,95 εκατομμύρια.

Από το σύνολο των μετοχών που έκαναν σήμερα πράξη, 51 κινήθηκαν ανοδικά, 37 πτωτικά και 155 παρέμειναν αμετάβλητες.