Με απώλειες ξεκίνησε ο Σεπτέμβρης για τη Wall

Με απώλειες ξεκίνησε ο Σεπτέμβρης για τη Wall

Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τη χθεσινή αργία λόγω της Ημέρας της Εργασίας.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου αλλά και την πρώτη μετά την εφαρμογή του νέου κύματος δασμών που έχουν επιβληθεί από ΗΠΑ και Κίνα, σε ένα ακόμα «επεισόδιο» του εμπορικού πολέμου στον οποίο και βρίσκονται οι δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, από το Σάββατο τέθηκαν σε ισχύ οι δασμοί των ΗΠΑ στα κινέζικα προϊόντα ύψους 112 δισ. δολαρίων με την Κίνα να απαντά με νέους δασμούς που περιλαμβάνουν και ένα 5% στο αμερικάνικο αργό πετρέλαιο.

Παράλληλα, οι επενδυτές επηρεάστηκαν από τα απογοητευτικά μάκρο στον κλάδο των κατασκευών που κατέγραψε πρώτη φορά συρρίκνωση μετά από τρία χρόνια.

Στη λήξη της συνεδρίασης ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 285 μονάδες ή 1,08% στις 26.1188 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 88 μονάδες ή 1,11% στις 7.874 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 20 μονάδες ή 0,69% και έκλεισε στις 2.906 μονάδες.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές εντείνεται η αβεβαιότητα γύρω από την κλιμάκωση της εμπορικής κρίσης ενώ κάποια δημοσιεύματα που ήθελαν τις δύο υπερδυνάμεις να ξανακάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν κατάφεραν να εφησυχάσουν τους επενδυτές.

Την ίδια ώρα εντείνει τις πιέσεις του προς το Πεκίνο ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος  προειδοποίησε την Κίνα πως αν οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο συνεχιστούν έως το 2021 και ο ίδιος επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, τότε η επόμενη συμφωνία που θα τους προσφέρει θα είναι πολύ πιο σκληρή.

Ειδικότερα, σε αναρτήσεις του στο twitter, ο πρόεδρος Τραμπ σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν καλά για τη χώρα του, αν και το Πεκίνο θα επιθυμούσε να περιμένει τις εκλογές του επόμενου έτους προσβλέποντας σε ενδεχόμενη εκλογή άλλου προέδρου στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο ίδιος προσθέτει τους 16 μήνες που μεσολαβούν η Κίνα θα «αιμορραγεί», ενώ υπογραμμίζει καταλήγοντας τα πράγματα θα είναι χειρότερα για το Πεκίνο στην περίπτωση που επανεκλεγεί ο ίδιος.