Με απώλειες «μπήκε» ο Νοέμβριος για το Χρηματιστήριο

Με απώλειες «μπήκε» ο Νοέμβριος για το Χρηματιστήριο

Με μικρές απώλειες, περιορισμένες διακυμάνσεις και χαμηλή δραστηριότητα συναλλαγών ξεκίνησε τον μήνα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να διαμορφώνεται στις 880,36 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 0,25%.

Παρότι οι διεθνείς αγορές κινήθηκαν σε πιο «αισιόδοξες» κατευθύνσεις με τις ευρωαγορές να καταγράφουν κέρδη και την Wall Street να ανοίγει με τον βιομηχανικό Dow Jones να ενισχύεται κατά 244,75 μονάδες ή 0,85%, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν κατάφερε να ακολουθήσει την τάση και διατήρησε μια ατονία καθ''όλη τη συνεδρίαση.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 45,79 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,6 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 0,22%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε οριακή άνοδο 0,08%.

Στα blue chips τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+1,85%), της ΕΧΑΕ (+0,33%), του Μυτιληναίου (+0,25%) και της ΔΕΗ (+0,13%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Aegean (-1,71%), της Motor Oil (-1,17%) και της Coca Cola (-0,83).

Ανοδικά κινήθηκαν 46 μετοχές, 45 πτωτικά και 96 παρέμειναν αμετάβλητες.

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 7.108.399 και 2.507.758 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική, με 6,801 εκατ. ευρώ και η Eurobank, με 6,453 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, απόψε το βράδυ ο οίκος DBRS θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για την πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού Δημοσίου, λίγες μόλις ημέρες μετά την αναβάθμιση από την Standard & Poor' s και την έγκριση του ESM για την μερική αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι θετικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με την έγκριση του «Ηρακλή» αυξάνουν τις πιθανότητες μιας νέας αναβάθμισης η οποία θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της χώρας και θα φέρει πολύ πιο κοντά την έξοδο από την κατηγορία «junk».

Υψηλό τριμήνου χτες για το ΧΑ

Το χθεσινό κλείσιμο είναι υψηλό τριμήνου για το ΧΑ καθώς πάνω από τις 880 μονάδες είχε να βρεθεί από τις 2 Αυγούστου 2019. Η Wall Street διόρθωσε χθες, οπότε δεν αποκλείεται και το Χ.Α. να ξεκινήσει με κάποια διόρθωση το Νοέμβριο.

Με τους αγοραστές στο «τιμόνι» και με τον τραπεζικό κλάδο να βγαίνει εκ νέου στο προσκήνιο οδηγώντας το Γενικό Δείκτη υψηλότερα έκλεισε (και) τον Οκτώβριο το ελληνικό χρηματιστήριο, πιστοποιώντας ότι οι long έχουν τον απόλυτο έλεγχο της αγοράς, ωθώντας την αγορά προς τα προηγούμενα υψηλά του καλοκαιριού.

Ο μήνας χαρακτηρίστηκε από τις συντηρητικές τακτικές τόσο των αγοραστών όσο και των πωλητών, με τους πρώτους να επιτρέπουν μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, οδηγώντας τις 15 από τις 22 συνεδριάσεις σε ανοδικό κλείσιμο, έστω και με οριακό τρόπο. Ο Γενικός Δείκτης τον Οκτώβριο ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,63%, ο FTSE 25 κέρδισε 1,48%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με άνοδο 6,75%.

Έτσι, σε επίπεδο 10μήνου, το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει κέρδη σε ποσοστό 43,91%, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει ράλι 101,59%, πιστοποιώντας ότι είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ανάκαμψης της αγοράς που ξεκίνησε από τα μέσα Ιανουαρίου 2019.