Με απώλειες η σημερινή συνεδρίαση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με απώλειες η σημερινή συνεδρίαση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται σήμερα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά από διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. 

Ανάμεσα στις αιτίες θεωρείται ότι είναι και η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της Munich Re, της μεγαλύτερης αντασφαλιστικής εταιρείας παγκοσμίως, ότι πιθανότατα δεν θα πιάσει τους στόχους της για το 2017, που προέβλεπαν κερδοφορία μετά φόρων της τάξης των 2-2,4 δισ. ευρώ. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι τελικώς οι καταστροφές από τους τυφώνες στις ΗΠΑ ήταν μικρότερες του αναμενομένου, η εταιρεία ανακοίνωσε πως όλα δείχνουν ότι το τρίτο τρίμηνο θα είναι ζημιογόνο.

Μετά τις ανακοινώσεις αυτές, η μετοχή της Munich Re κατέγραφε απώλειες άνω του 1%, παρασύροντας και άλλες εταιρείες του κλάδου σε αρνητικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, στις 15.00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, η γερμανικός Dax υποχωρούσε κατά 0,18% και διαμορφωνόταν στις 12.532 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κατέγραφε οριακά κέρδη της τάξης του 0,10%, στις 5.222 μονάδες.

Όσο για τον βρετανικό FTSE 100,  διαμορφωνόταν στις 7.334 μονάδες, με απώλειες 0,62%, εξαιτίας της απόφασης της BoE, η οποία ναι μεν διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όμως άφησε να εννοηθεί ότι η αύξηση θα έρθει πιθανότατα πιο γρήγορα.

Υποχώρηση κατέγραφαν και οι δείκτες των χρηματιστηρίων σε Ιταλία και Ισπανία, κατά 0,11% και 0,38% αντιστοίχως.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχυόταν ελαφρώς έναντι του δολαρίου, κατά 0,08%, για να διαμορφωθεί στα 1,894 δολάρια. Σημαντική αύξηση κατέγραφε η στερλίνα έναντι του αμερικανικού νομόισματος, κατά σχεδόν 1% μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 1,3334 δολάρια.

Υποχώρηση και στην Ασία

Νωρίτερα, με απώλειες της τάξης του 0,29% έκλεισε ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο, για να διαμορφωθεί στις 19.807 μονάδες. Απώλειες και για τους δείκτες στο Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη, κατά 0,39% και 0,38% αντιστοίχως, καθώς και για τον δείκτη στη Σιγκαπούρη, που έχανε 0,56%. Υποχώρηση κατά 0,46% κατέγραφε και ο ασιατικός Dow.