Με απώλειες 7,18% έκλεισε η πρώτη εβδομάδα του έτους για τον ΓΔ

Με απώλειες 7,18% έκλεισε η πρώτη εβδομάδα του έτους για τον ΓΔ

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με πτώση 0,81% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Παρασκευής για τον γενικό δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στις 585,98 μονάδες, καθώς δεν κατάφερε να αντιδράσει ανοδικά μετά την χθεσινή μεγάλη πτώση που σημείωσε.

Ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη που κατέγραφε κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί στο τέλος σε απώλειες.

Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η πλειοψηφία των τραπεζικών μετοχών, καθώς και οι περισσότερες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μοιάζει να περιμένει κάποιες εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, και φαίνεται να μην μπορεί να αντιδράσει θετικά παρά το κλίμα νηνεμίας που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ουσιαστικά το μόνο ίσως γεγονός το οποίο θα αποτρέψει μια ανοδική αντίδραση το επόμενο διάστημα ή και θα οδηγήσει τον γενικό δείκτη προς χαμηλότερα επίπεδα, είναι η πορεία της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς καθώς και η ψήφιση του ασφαλιστικού αυτόν τον μήνα.

Όπως συμβαίνει συνήθως σε παρόμοιες φάσεις μιας χρηματιστηριακής αγοράς μετά από μεγάλες απώλειες ακολουθεί αντίδραση, της οποίας το μέγεθος εξαρτάται συνήθως από οικονομικούς παράγοντες, αλλά στην περίπτωση του ελληνικού χρηματιστηρίου ο μόνος καθοριστικός παράγοντας για την βραχυπρόθεσμη πορεία του είναι ο πολιτικός.

Πλέον μετά και την σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης βρέθηκε ξανά μέσα στο πτωτικό κανάλι που έχει δημιουργηθεί από τις 17 Μαρτίου του 2014. Τεχνικά η επόμενη στήριξη για τον γενικό δείκτη βρίσκεται στις 560 μονάδες με δεύτερη αυτή των 526 μονάδων.

Η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε στα €0,284 με απώλειες 3,73%, η ΑΛΦΑ έκλεισε στα €2,08 με πτώση 0,95%, η ΠΕΙΡ έκλεισε στα €0,254 με πτώση 3,05% και η ΕΥΡΩΒ στα €0,947 με κέρδη 0,74%.

Η μετοχή του ΟΤΕ, διατήρησε και κατά την χθεσινή συνεδρίαση το ανοδικό της σήμα, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε στο επίπεδο στήριξης των €8,70 για να κλείσει υψηλότερα στο τέλος της συνεδρίασης. Η μετοχή έκλεισε την Παρασκευή στα €8,80 με απώλειες 1,12%.

Με ανοδικό σήμα παραμένει και ο τίτλος της ΜΠΕΛΑ με το σημείο στήριξης να βρίσκεται στα επίπεδα των €8,7880. Η μετοχή έκλεισε στα €9,30 με κέρδη 0,54%.

Προσπάθεια ανάκαμψης για την μετοχή της ΑΡΑΙΓ καθώς χρειάζεται δύο περίπου ανοδικές συνεδριάσεις ώστε να δοθεί ανοδικό σήμα με το επίπεδο στήριξης της μετοχής να βρίσκεται στα επίπεδα των €8,7880. Η μετοχή έκλεισε στα €6,93 με άνοδο 3,28%.

Κοντά στο σήμα αγοράς βρίσκεται και η μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡ καθώς χρειάζεται δύο ανοδικές συνεδρίασης ώστε βρεθεί με ανοδικό σήμα με το επίπεδο στήριξης της μετοχής να βρίσκεται στα επίπεδα των €1,2651. Η μετοχή έκλεισε με πτώση 2,11% στα €1,39.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε €87,70 εκατομμύρια με την αξία των πακέτων στα €6,40 εκατομμύρια.

Από τις μετοχές που έκαναν πράξη, 45 κινήθηκαν ανοδικά, 50 κινήθηκαν πτωτικά και 159 παρέμειναν αμετάβλητες.