Με απώλειες 0,96% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Με απώλειες 0,96% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Κοντά στα χαμηλά ημέρας και με απώλειες 0,96% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το γενικό δείκτη να κλείνει στις 622,28 μονάδες, σε μια συνεδρίαση η οποία χαρακτηρίστηκε από τον χαμηλό τζίρο.

Καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης διαπραγματεύτηκε σε αρνητικό έδαφος, ενώ στο δεύτερο μισό αυτής οι απώλειες διευρύνθηκαν με το γενικό δείκτη να φθάνει έως και το χαμηλό των 620,01 μονάδων, καθώς στην τελευταία ώρα της διαπραγμάτευσης αλλά και στη δημοπρασία της υπήρξαν εντολές πώλησης οδηγώντας γενικό δείκτη και μετοχές κοντά σε ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Ο τζίρος παρέμεινε σήμερα σε χαμηλά επίπεδα, υποδηλώνοντας το περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφεται πλέον στη συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης όπου και θα ξεκαθαρίσει (ελπίζουμε) η ολοκλήρωση της συμφωνίας σχετικά με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και το ύψος της δόσης που πρόκειται να λάβει η χώρα χάριν της δανειακής σύμβασης, ενώ περιορισμένες είναι οι πιθανότητες να υπάρξει κάποια ουσιαστική συζήτηση περί ελληνικού χρέους.

Κοντά στα χαμηλά ημέρας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για τον τραπεζικό δείκτη ο οποίος ολοκλήρωσε με απώλειες 1,03%, με τις μετοχές του κλάδου να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος, ενώ κύριο χαρακτηριστικό υπήρξε η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα σε σχέση με χθες στις μετοχές των Τράπεζας Πειραιώς και Eurobank.

Σε αρνητικό έδαφος ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση και για τη πλειοψηφία των υπόλοιπων μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπου στη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων πραγματοποιήθηκε αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα με το συνολικό όγκο να φθάνει τα 428,195 τεμάχια (με πακέτα 200,000 τεμαχίων), ενώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ πραγματοποίησε τις μεγαλύτερες απώλειες με 3,82%.

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, με τη διετία να διαμορφώνεται στο 9,408% και τη δεκαετία στο 7,421%.

Σε τεχνικό επίπεδο για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση ο γενικός δείκτης κινήθηκε μέσα στο στενό εύρος μεταξύ των 618-628 μονάδων, παραμένοντας κοντά στην ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των διακοσίων ημερών (βλ. γράφημα παρακάτω). Ουσιαστικά η συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα με χαμηλό τζίρο ίσως οδηγήσει το γενικό δείκτη προς υψηλότερα επίπεδα μετά και το Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης, όπου θα υπάρχει πλέον ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τη συμφωνία περί αξιολόγησης, κάτι το οποίο η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά το έχει ήδη προεξοφλήσει εδώ και καιρό.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα €0,297 με απώλειες 1,00%, της Alpha Bank στα €2,38 με απώλειες 0,83%, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,285 με απώλειες 1,38% και της Eurobank στα €1,04 με απώλειες 0,95%.

Μία εκ των τεσσάρων μετοχών που ολοκλήρωσε σε θετικό έδαφος από τις μετοχές του FTSE 25 ήταν η μετοχή του Μυτιληναίου, η οποία όμως ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €4,0437. Η μετοχή έκλεισε στα €3,89 με κέρδη 0,78%.

Μεταξύ των κινητών μέσο όρων των πέντε και δέκα ημερών ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Μέτκα, με το σήμα αγοράς να παραμένει για τη μετοχή και τη στήριξη να βρίσκεται στα €7,1533. Η μετοχή σημείωσε απώλειες 1,52% και έκλεισε στα €7,14.

Πιέσεις δέχθηκε σήμερα η μετοχή των Jumbo έπειτα από τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, με τη στήριξη να βρίσκεται στα €11,8851. Η μετοχή  κατέγραψε απώλειες 2,60% και έκλεισε στα €12,00.

Διατηρήθηκε και σήμερα ο «χρυσός σταυρός» για τη μετοχή του Τιτάνα παρά τις απώλειες που σημείωσε η μετοχή, καθώς παρέμεινε και το σήμα αγοράς με τη στήριξη να βρίσκεται στα €19,7818. Η μετοχή κατέγραψε απώλειες 1,98% και έκλεισε στα €19,85.

Πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση σήμερα για τη μετοχή των Folli Follie, με τη μετοχή να κλείνει κοντά στο κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών με τη στήριξη να βρίσκεται στα €17,1945. Η μετοχή έκλεισε στα €17,80 με απώλειες 0,22%.

Ο τζίρος ολοκληρώθηκε στα €43,18 εκατομμύρια με την αξία των πακέτων στα €9,68 εκατομμύρια. Από το σύνολο των μετοχών που έχουν κάνει σήμερα πράξη, 30 κινήθηκαν ανοδικά, 59 πτωτικά και 154 παρέμειναν αμετάβλητες.