Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη που συγκρατήθηκε από τις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη που συγκρατήθηκε από τις τράπεζες

Πέριξ του χθεσινού κλεισίματος κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση αφομοιώνοντας τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Η περιορισμένη ειδησεογραφία δεν έδωσε κίνητρα για τοποθετήσεις, αλλά ούτε και οι απώλειες των αγορών της Ευρώπης, έδειξαν πως επηρεάζουν την εγχώρια αγορά.

Ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα (34 εκατ. ευρώ), αλλά εντός εκτιμήσεων των αναλυτών, καθώς βρισκόμαστε στη μέση της καλοκαιρινής περιόδου. Αν και άλλαξε αρκετές φορές πρόσημο μέσα στη συνεδρίαση τελικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 859,52 μονάδες με οριακές απώλειες 0,09%, ενώ από το συνολικό τζίρο 2,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε πακέτα.

Ο Γ.Δ. έγραψε υψηλό ημέρας στις 865,05 μονάδες (+0,55%) και χαμηλό στις 856,92 μονάδες (-0,40%). Ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 0,89% λόγω της καλής πορείας της Εθνικής Τράπεζας (+2%) και της Alpha Bank (+1,16%). Με μικρή άνοδο 0,43% έκλεισε η Πειραιώς και αμετάβλητη η Eurobank.

Ο οίκος DBRS σημειώνει τη σημαντική πρόοδο που σημειώνουν οι ελληνικές τράπεζες σε ό,τι αφορά τη μείωση των κινδύνων και τη γενικότερη αναδιάρθρωσή τους σε πορεία παράλληλη με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Ο οίκος αξιολόγησης σχολιάζει τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Alpha Bank και της Τρ. Πειραιώς τονίζοντας τη βελτίωση των μεγεθών τους αλλά προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι το θετικό momentum αναμένεται να εξασθενήσει εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομίας.

Εκτός τραπεζών, τα επενδυτικά βλέμματα τράβηξε η μετοχή της Ελλάκτωρ καθώς για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση ενισχύθηκε καταγράφοντας μάλιστα νέο υψηλό 31 μηνών (1,9160 ευρώ +4,70%). Με καλό όγκο ενισχύθηκε 4,26% η Σαράντης, η Viohalco είχε άνοδο 2,55% και η Lamda 1,08%. Στον αντίποδα το κλείσιμο του ΟΠΑΠ στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 2,20%, επηρέασε και την πορεία του Γενικού Δείκτη. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποχώρησε 1,64%, η Τιτάν 1,31% και ο ΟΤΕ 1,11%, ο οποίος επίσης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας. Πιέστηκαν επίσης ΔΕΗ και ΕΛΠΕ.

Εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε η Ideal, η οποία έκλεισε με άνοδο 5,41% μετά την πώληση της Three Cents στην Coca Cola έναντι 45 εκατ. ευρώ. Η άνοδος της μετοχής παρέσυρε και τη Byte, καθώς είναι σε εξέλιξη η δημόσια πρόταση, που περιλαμβάνει μετρητά και μετοχές ως αντάλλαγμα για τις μετοχές της Byte. Η Άβαξ είχε σημαντική άνοδο άνω του 4% και με καλά κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές των Τράπεζα Αττικής, ΚΡΕΚA, Frigoglass, Revoil και Κέκροψ.  

Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης δημοσίευσε αποτελέσματα η Πετρόπουλος με τα καθαρά κέρδη να μειώνονται στα 1,69 εκατ. ευρώ από 2,73 εκατ. ευρώ και τη μετοχή να κλείνει με απώλειες 1,37%.