Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω βρετανικής αναταραχής

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, 10:53
-A +A

Άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω της παρατεινόμενης αβεβαιότητας που περιβάλλει τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει άνοδο περίπου 0,4% με όλους τους τομείς και τα μεγάλα χρηματιστήρια σε θετικό έδαφος.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,42%, φτάνοντας στις 7.043, ο CAC 40 στη Γαλλία σημείωσε απώλειες 0,62% στις 5.056 μονάδες, όπως και ο γερμανικός DAX 30 που σημείωσε απώλειες κατά 0,56%, στις 11.404 μονάδες.

Στον απόηχο της αναταραχής που περιβάλλει το Brexit καθώς δεν δείχνει κανένα σημάδι ανακούφισης, την περασμένη εβδομάδα το βρετανικό νόμισμα έδειξε έντονες απώλειες, καθώς οι απανωτές παραιτήσεις αμφισβήτησαν την κατάσταση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και το μέλλον μιας συμφωνίας για το Brexit.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε στο Sky News ότι μια αλλαγή στην ηγεσία της Βρετανίας θα καθυστερήσει τη διαδικασία καθώς αρκετοί πολιτικοί εξέφρασαν ανησυχία για την τρέχουσα κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της προτεινόμενης συμφωνίας. Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρζον, μιλώντας στο BBC ανέφερε ότι θα ήταν παντελώς ανεύθυνο αν το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε την προωθούμενη συμφωνία για το Brexit, προσθέτοντας ότι τα μέλη του κόμματος που συμμετέχουν στο Κοινοβούλιο πρόκειται να την καταψηφίσουν.

Στο εξωτερικό, οι αγορές παρακολουθούν στενά τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η Κίνα ήθελε να «συνάψει συμφωνία» με τα κράτη όταν πρόκειται για το εμπόριο. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι τα σχόλια δεν θα πρέπει να διαβαστούν πάρα πολύ, καθώς δεν έχει ακόμη συμβεί κάτι τέτοιο.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές των Nissan και Renault κατρακυλούν, καθώς ο επικεφαλής της Nissan Motor, Κάρλος Γκοσν, συνελήφθη από τις αρχές στο Τόκιο για παραβίαση του ιαπωνικού νόμου περί χρηματοοικονομικών συναλλαγών, σύμφωνα με δημοσίευμα ιαπωνικής εφημερίδας.

Η Nissan παραδέχτηκε νωρίτερα ότι ο Κάρλος Γκόσν είχε χρησιμοποιήσει εταιρικά χρήματα για προσωπικούς λόγους και ότι ερευνά «πολλές άλλες σημαντικές πράξεις κακοδιοίκησης» του ιδίου και του εντεταλμένου διευθυντή Γκρέγκ Κέλι για πολλούς μήνες.  

Είναι ενδεικτικό ότι αυτή την ώρα η μετοχή της Renault υποχωρεί κατά 10,23% στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ενώ νωρίτερα οι απώλειές της είχαν φτάσει έως και το 12,4%.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 19/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα