Με άνοδο 270 μονάδων υποδέχθηκε ο Dow Jones την πρόοδο στο εμπόριο

Με άνοδο 270 μονάδων υποδέχθηκε ο Dow Jones την πρόοδο στο εμπόριο

Με σημαντικά κέρδη που διέγραψαν μέρος του sell-off της Παρασκευής αντέδρασαν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγορά στην είδηση ότι ΗΠΑ και Κίνα θα προχωρήσουν σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές τους σχέσεις.

Συγκεκριμένα, ο  βιομηχανικός δείκτης ολοκλήρωσε με κέρδη 269,93 μονάδων ή 1,05% στις 25.898 μονάδες, ο διευρυμένος δείκτης S&P κατέγραψε άνοδο 1,1% ή 31,27 μονάδων και έκλεισε στις 2.878 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που ενισχύθηκε κατά 1,32% στις 7.853 μονάδες έχοντας κερδίσει 101,97 μονάδες.

Με το παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον να έχει εστιάσει πλήρως στις εξελίξεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, η είδηση της ημέρας προέκυψε διά στόματος Τραμπ, ο οποίος στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στη Γαλλία ανακοίνωσε ότι ότι το Πεκίνο ήλθε σε επαφή με Αμερικανούς αξιωματούχους αρμόδιους για τις εμπορικές σχέσεις, ζητώντας να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Παρά την όξυνση των τελευταίων ημερών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε δε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τον εμπορικές τους σχέσεις «δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο», καθώς - σύμφωνα με τον ίδιο - οι μεν Ηνωμένες Πολιτείες τα καταφέρουν καλά σε οικονομικό επίπεδο, αλλά η Κίνα «χάνει εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης».

Οι σημερινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου αποκλιμάκωσαν μέρος της έντασης της Παρασκευής, όταν η Κίνα ανακοίνωσε νέους δασμούς ύψους 75 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα και στη συνέχεια αλλεπάλληλα tweets του Ντ. Τραμπ, με τα οποία εξαπέλυε σφοδρή επίθεση κατά του Πεκίνου «γκρέμισαν» τη Wall Street, οδηγώντας τον Dow πτώση 620 μονάδων.

Στις εταιρικές αποδόσεις, ανοδικά κινήθηκαν οι κατασκευαστές μικροτσίπ, με τις Micron και Advanced Micro Devices να βλέπουν τις μετοχές τους να ενισχύονται κατά 1,01% and 2,5% αντίστοιχα.

Παράλληλα, σημαντικά κέρδη 1,9% εμφάνισε η Apple δίνοντας ώθηση στον Dow Jones, ενώ θετικά κινήθηκε και η Boeing που είδε τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 0,85%.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του χρυσού παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη μετά την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, ενώ το πετρέλαιο δεν κατάφερε να κατοχυρώσει τα κέρδη που πραγματοποιούσε κατά το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις απωλειών.

Τέλος, επιφυλακτικά προσέγγισαν τις εξελίξεις οι ευρωαγορές νωρίτερα, τερματίζοντας τις συναλλαγές τους με μικρά πρόσημα και τον Stoxx 600 να παραμένει σχεδόν αμετάβλητος.