Με Alpha, ETE και Motor Oil κράτησε τις 630 μονάδες το ΧΑ

Με Alpha, ETE και Motor Oil κράτησε τις 630 μονάδες το ΧΑ

Σταθεροποιητικά κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου με το Γ.Δ. να έχει οριακή άνοδο 0,19%, με κύριο χαρακτηριστικό τις μειωμένες συναλλαγές απόρροια της παύσης των κινήσεων των ισχυρών χαρτοφυλακίων λόγω και του φόβου των γεωπολιτικών εξελίξεων, ενώ την Παρασκευή το Χ.Α. έκλεισε στις 634,47 μονάδες με άνοδο 0,22% έχοντας ισχυρή στήριξη από την Alpha Bank (+3,72%).

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης είχε διακύμανση περίπου 13 μονάδων, από το χαμηλό των 625,11 μονάδων έως το υψηλό των 638,90 μονάδων, εικόνα που αντικατοπτρίζει τον περιορισμό των πρωτοβουλιών από τα μεγάλα χαρτοφυλάκια. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο FTSE 25 έκλεισε επίσης σταθεροποιητικά (+0,06%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 0,46%.

Σε επίπεδο 8μήνου και ενώ απομένει μια ακόμη συνεδρίαση για να ολοκληρωθεί, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 30,79%, ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 33,96%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει πτώση 62,71%. Αυτό σημαίνει πως η ελληνική αγορά καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες απ' όλες τις ευρωπαϊκές αγορές εντός του 2020!

Παρόμοια εικόνα σταθεροποίησης και περιορισμού των διακυμάνσεων καταγράφεται και διεθνώς σήμερα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ξένα χρηματιστήρια έχουν σημειώσει μεγάλο ράλι από τα χαμηλά τους, έχοντας σχεδόν εξαλείψει τη «βουτιά» από το σοκ του κορονοϊού, εν αντιθέσει με το Χ.Α. που βρίσκεται 30% χαμηλότερα από τα υψηλά του Ιανουαρίου. Σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες διορθώνουν ελεγχόμενα μετά τα διαρκή κέρδη, ενώ οι δείκτες της Wall Street συνεχίζουν ανοδικά με του S&P 500 και Nasdaq σε διαρκή ιστορικά υψηλά.

Η αγορά σ’ αυτή τη φάση της γενικευμένης ανησυχίας λόγω της έξαρσης του γεωπολιτικού ρίσκου στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των διαρκών προκλήσεων της Τουρκίας, βρίσκεται εν πολλοίς σε μια ιδιότυπη επενδυτική «καραντίνα», κάτι που μαρτυράται από τους εξαιρετικά μικρούς όγκους και τζίρους. Σήμερα ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,4 εκατ. ευρώ, όμως σε επίπεδο εβδομάδας οι μέσες συναλλαγές ήταν κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ.

Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά μιας χώρας χωρίς ισχυρή βιομηχανική παραγωγή και χωρίς εναλλακτικές λύσεις μπροστά στη σχεδόν ολική καταστροφή του τουριστικού προϊόντος, εξέλιξη που νομοτελειακά θα επηρεάσει κάθετα και οριζόντια δεκάδες άλλες «αγορές» πέριξ αυτής.

Η στάση των επενδυτών όλους τους τελευταίους μήνες μαρτυρά τη δυστοκία στην εξεύρεση επενδυτικού... story και στην αδυναμία προεξόφλησης των μελλούμενων, σε μια συγκυρία μάλιστα μεγάλων γεωπολιτικών αναταραχών που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσουν. Παράλληλα, υπάρχει γενικευμένη έξαρση του κορονοϊού στη χώρα και σε μια περίοδο που οσονούπω ξεκινά η νέα σεζόν, ενώ φαίνεται πως επίκεινται νέοι περιορισμοί, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για κλάδους όπως εστίαση (απασχολούσε πριν την κρίση περί τα 700.000 άτομα), διασκέδαση, κατανάλωση και άλλους κλάδους.

Εντός αυτών των συνθηκών, ο φόβος για νέο «φόρτωμα» τοξικών στις τράπεζες υπό τη μορφή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι άκρως ρεαλιστικός και αυτός είναι ένας μόνο λόγος της αδυναμίας που παρουσιάζει η – ακραία τραπεζοκεντρική – ελληνική αγορά. Έτσι, οτιδήποτε λαμβάνει χώρα αυτό το διάστημα είναι καθαρά κινήσεις intraday και απολύτως βραχυχρόνιας στόχευσης, χωρίς καμιά μακροπρόθεσμης στόχευσης επενδυτική στρατηγική.

Σ' ό,τι αφορά τα υπόλοιπα στατιστικά της συνεδρίασης, στήριγμα στο Γ.Δ. μαζί με την Alpha Bank έδωσαν επίσης οι Εθνική, Jumbo, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΧΕ και Viohalco, ενώ υποχώρησαν ελεγχόμενα μετοχές όπως Fourlis, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Aegean Airlines, Coca Cola HBC κ.λπ. Στον Mid Cap κέρδη είχαν οι Intrakat, Autohellas, Cenergy Holdings, Πλαστικά Θράκης, Κρι Κρι, Attica Bank, Πλαίσιο, MIG, Intracom Holdings και Έλτον. Στο σύνολο της αγοράς, 50 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 38 που υποχώρησαν.