Μάχη μεταξύ Bitcoin και altcoins για τον τίτλο του πρωταθλητή των αποδόσεων

Μάχη μεταξύ Bitcoin και altcoins για τον τίτλο του πρωταθλητή των αποδόσεων

Παρά το γεγονός ότι το Bitcoin επέστρεψε στο επίπεδο των $62.000 με υψηλούς όγκους συναλλαγών, η περασμένη εβδομάδα ανήκει ξεκάθαρα στο Ethereum και στα altcoins μεγάλης κεφαλαιοποίησης τα οποία επιδόθηκαν σε ισχυρό ράλι σημειώνοντας νέα υψηλά όλων των εποχών.

Το ETH σημείωσε υψηλό στα 4.674,90 δολάρια επιβεβαιώνοντας την ισχυρή δυναμική του. Φυσικά, το ETHBTC έχει ξεπεράσει τις επιδόσεις, ενώ αναμένεται ότι θα συνεχίσει να έχει καλή απόδοση βραχυπρόθεσμα.

Το SOL (Solana) έκανε επίσης νέο υψηλό το Σάββατο στα $259,96, μετά από ράλι άνω του 30% την εβδομάδα που πέρασε.

Το SOLαποδεικνύεται πρωταγωνιστής σε επίπεδο αποδόσεων και δεν αποκλείεται το ράλι να συνεχιστεί καθώς προσπαθεί να καθιερωθεί ως βασικός ανταγωνιστής του Ethereum.

Αντίστοιχα το DOT (Polkadot) εκτοξεύτηκε επίσης υψηλότερα την περασμένη εβδομάδα φτάνοντας το νέο υψηλό των 53,5 δολαρίων με την κεφαλαιοποίησή του να ξεπερνά τα 57,4 δις. δολάρια. Ο καταλύτης ήταν η επιτυχής έγκριση των δημοπρασιών parachain και τα πλήθος των δανείων που ξεκίνησαν. Και φυσικά η προηγούμενη ανακοίνωση ότι τα parachains θα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν στις 11 Νοεμβρίου.

Τα Parachains είναι προσαρμόσιμα blockchains που είναι ενσωματωμένα στα δίκτυα Polkadot (DOT) και Kusama (KSM). Η κατάκτηση ενός slot parachain παρέχει επίσης στα έργα την επιλεξιμότητα για να λάβουν χρηματοδότηση μέσω δανείου- στο οποίο αρκετά νομίσματα (DOT)τίθενται εκτός κυκλοφορίας- οδηγώντας σε μείωση της κυκλοφορίας του DOT.

Το AVAX (Avalanche) σημείωσε νέο υψηλό στα $85,75, έχοντας αποκτήσει δυναμική από την ανακοίνωση του Blizzard Fund, ενός ταμείου 200 εκατομμυρίων USD για την προώθηση της ανάπτυξης σε πλατφόρμες DeFi, έργων NFT και άλλων εφαρμογών στο οικοσύστημα AVAX.

Η αναμονή της αγοράς για ένα Bitcoin ETF που βασίζεται στις αγορές spot φαίνεται να ασθενεί- με το premium των συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης του CME να πέφτει στο χαμηλότερο μεταξύ των χρηματιστηρίων, και παράλληλα το open interest του CME επίσης να μειώνεται σημαντικά.

Δύο σημαντικές ανακοινώσεις που έγιναν αυτήν την εβδομάδα:

Η Siam Commercial Bank από την Ταϊλάνδη είναι η πρώτη τράπεζα που αγόρασε ποτέ ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, το Bitkub. Το τίμημα ζαλίζει καθώς η συμμετοχή του 51% πωλήθηκε για 17,85 δισ. Thai baht δηλαδή 465.000.000 ευρώ.

Η SCB δεν είναι νέος παίκτης στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Η τράπεζα λειτουργεί μια μονάδα επιχειρηματικού κεφαλαίου που ονομάζεται SCB 10X, η οποία επενδύει σε νεοσύστατες εταιρείες blockchain και DeFi. Το SCB10X είναι επενδυτής σε εταιρείες κρυπτονομισμάτων όπως το Ripple, το BlockFi και το Alpha Finance. Όσο για το Bitkub, είναι ένα από τα λίγα αδειοδοτημένα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης στην Ταϊλάνδη. Σημαντική αύξηση είχε και η μετοχή της εισηγμένης στην είδηση της εξαγοράς.

Αντίστοιχα, η  Commonwealth Bank of Australia θα είναι η πρώτη τράπεζα της Αυστραλίας που θα προσφέρει υπηρεσίες αγοραπωλησίας κρυπτονομισμάτων απευθείας στους πελάτες.

Μένει να δούμε εάν κάποιο ελληνική τράπεζα τολμήσει κάτι αντίστοιχο. Ίσως στην αναζήτηση ιδεών για επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου πέσει και αυτό στο τραπέζι, εμείς ιδέες δίνουμε- δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση που να δείχνει ότι κάποια ελληνική τράπεζα κινείται έστω και διστακτικά στις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Κρίμα γιατί τα τέλη συναλλαγών είναι ιδιαίτερα ελκυστικά και οι ελληνικές τράπεζες χάνουν συνεχώς πελάτες έναντι των διεθνών fintech που καλύπτουν δυναμικά αυτές τις ανάγκες των σύγχρονων πελατών.