Μάχες short και long πέριξ των 780 μονάδων στο Χ.Α.

Μάχες short και long πέριξ των 780 μονάδων στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις διεθνείς αγορές να έχουν περιορίσει σημαντικά τις συναλλαγές τους καθώς παραδοσιακά η εβδομάδα ανάμεσα στο Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων είναι η πλέον ήρεμη της χρονιάς για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, το Χ.Α. κρατάει όλα τα κέρδη του Απριλίου, προσπαθώντας να ελέγξει και τη ζώνη των 780 μονάδων, ήτοι τα υψηλά 10μήνου.

Στις τράπεζες οι αγοραστές έχουν επιστρέψει με την Πειραιώς να ξεχωρίζει εκ νέου με έμφαση, ενώ μεικτή είναι η εικόνα στον υπόλοιπο FTSE 25 και μοιρασμένο γενικά το κλίμα στο σύνολο της αγοράς.

Βεβαίως, σημαντικότατες πιέσεις που ξεπερνούν και το 9% δέχεται η μετοχή της ΔΕΗ μετά τα αρνητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για τη χρήση του 2018, όπου οι ζημιές μετά από φόρους εκτοξεύτηκαν στα 542 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 127 εκατ. ευρώ το 2017.

Ο προβληματισμός για την επιχείρηση παραμένει που δείχνει να αδυνατεί να βρει ουσιαστικές λύσεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων και κομβικών θεμάτων που έχει να αντιμετωπίσει. 

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 781 μονάδες με άνοδο 0,36%, ενώ η αξία συναλλαγών κινούμενη εύλογα σε ηπιότερο τέμπο έναντι της προηγούμενης εβδομάδας διαμορφώνεται στα 22 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για νέα υψηλά 10μήνου στο Χ.Α. που συνεχίζει να προεξοφλεί θετικά τις εξελίξεις.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς ξεχωρίζει με άνοδο έως 5%, η Εθνική ενισχύεται 2,23%, η Eurobank +1,55% και η Alpha Bank +0,61%. Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, θετικά κινούνται οι Coca Cola HBC, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και Grivalia Properties, ενώ υποχωρούν οι Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Τιτάν, Aegean Airlines, Fourlis κ.α.

Μεικτή είναι η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap, ενώ στο σύνολο της αγοράς, 47 μετοχές ενισχύονται έναντι 50 που υποχωρούν.

Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,67%, ο FTSE 25 κέρδισε 2,08% και οι τράπεζες +1,76%.

Σε επίπεδο έτους, ο Γ.Δ. κερδίζει 26,92%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 24,39%, ο Mid Cap + 24,39%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνιστεί στην αντίδραση με κέρδη 48,37%, έχοντας σχεδόν εξαλείψει τις περυσινές απώλειες που ήταν λίγο πάνω από το 49%.

Σε κάθε περίπτωση και ενώ απομένουν τέσσερις συνεδριάσεις για το φινάλε του Απριλίου, ο μήνας που κερδίζει άνω του 7% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ασφαλώς και θα κλείσει με κέρδη, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ένας θετικός – σε ποσοστό 80% - για το Χ.Α. μήνας όλα τα τελευταία χρόνια.