Λύγισε το Χρηματιστήριο με απουσία αγοραστών

Λύγισε το Χρηματιστήριο με απουσία αγοραστών

Το βαρύ κλίμα που επικράτησε σήμερα στο Χρηματιστήριο ήρθε ως αποτέλεσμα κυρίως δύο παραγόντων: Το συνολικά άσχημο κλίμα στις διεθνείς αγορές και την έλλειψη οποιασδήποτε αγοραστικής διάθεσης, απόρροια της διστακτικότητας που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται τόσο από την εικόνα των βασικών δεικτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ (Eurostoxx 50 -2.47%, S&P 500 -1.55%) όσο και από  τη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα των 49 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 6,42 εκατ. ευρώ πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη του πτωτικού momentum ήταν αρκετή για να εξαφανίσει τους αγοραστές από το ταμπλό. Έτσι, οι λίγοι πωλητές πίεσαν εύκολα τον Δείκτη στις 860,03 μονάδες, ο οποίος κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 1,76%.

Ενδεικτικό της δυσκολίας με την οποία απορροφήθηκε η προσφορά είναι ότι από τις 25 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι 24 έκλεισαν με απώλειες (εξαιρουμένης της Motor Oil) ενώ και από τη μεσαία, μόλις δύο διεσώθησαν (ΕΥΑΘ και ΚΡΙ ΚΡΙ). Συνολικά, 97 έκλεισαν πτωτικές έναντι μόλις 18 ανοδικών.

Ο Γενικός Δείκτης έχοντας εισέλθει σε υπερπουλημένη ζώνη από την Παρασκευή και τη διάσπαση των 882 και έχοντας αντιδράσει χλιαρά έως το ενδοσυνεδριακό των 877 (στο άνοιγμα της Δευτέρας), πλέον μπήκε σε περιπέτειες.

Ο Δείκτης φαίνεται να κινείται προς τις 835 μονάδες, ένα επίπεδο υποδοχής που οριοθετεί τη μεσοπρόθεσμη πλαγιοανοδική κίνηση. Η κοντινή αντίσταση είναι οι 874 μονάδες.

Παραδόξως, κάποιες μετοχές, μεταξύ αυτών και ο Τραπεζικός Δείκτης συνολικά διατηρούν μια υποτυπώδη ανοδικότητα, ή έστω εμφανίζουν αντοχές στις πωλήσεις. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται υπομονή στις τοποθετήσεις, διότι έχει χτυπήσει στοπ από τις 886 μονάδες και καλό είναι να δούμε τη συνέχεια από απόσταση, ακόμα κι αν χρειαστεί να αγοράσουμε σε υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα.

Η σημερινή συνεδρίαση, βγάζει τη.. ρετσινιά της ΔΕΗ, καθώς είναι προφανές ότι η περίπτωσή της δεν ήταν παρά απλά η αφορμή για πτωτικότητα, και όχι ο βασικός λόγος.

Προφανώς και η εξέλιξη θα επηρεάσει σημαντικά το ταμπλό, τουλάχιστον από την πλευρά της ψυχολογίας, αλλά με τις ευρωαγορές να αρνούνται πεισματικά να ανταπεξέλθουν και τις ΗΠΑ να χτυπούν σήμερα κρισιμότατες αντιστάσεις, θα ήταν μάλλον δύσκολο να βλέπαμε κάτι διαφορετικό, ακόμα κι αν δεν υπήρχε τέτοια εξέλιξη από πλευράς της εταιρείας.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.