Στην κρίσιμη ζώνη των 610-615 μονάδων πλέον το Χ.Α.

Στην κρίσιμη ζώνη των 610-615 μονάδων πλέον το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Νέα πτώση καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, με τις τράπεζες να βρίσκονται στην αιχμή των ρευστοποιήσεων, ενώ αυξημένες είναι οι πιέσεις και σε πολλά blue chips της πραγματικής οικονομίας.

Ο τραπεζικός κλάδος βάλλεται από παντού και για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ο αδύναμος κρίκος της αγοράς, αδυνατώντας να βγάλει αντίδραση, παρ'' ότι βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα. Το μπαράζ των εκτιμήσεων – προβλέψεων ξένων αναλυτών για το ενδεχόμενο αφαίρεσης κάποιων εκ των τραπεζικών μετοχών από τους δείκτες MSCI, οδηγεί σε νέες ρευστοποιήσεις σήμερα, με την Πειραιώς να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις.

Πιο αναλυτικά, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 8,64%, η Εθνική χάνει 3,68%, η Alpha Bank 3,27% και η Eurobank -1,64%.
Στο χώρο των blue chips, αυξημένες πιέσεις άνω του 2% δέχονται μετοχές όπως Motor Oil και Coca Cola HBC, δύο μετοχές με σημαντική επιρροή στο Γενικό Δείκτη, ενώ απώλειες άνω του 1% σημειώνουν οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines, Σαράντης και ΟΛΠ.

Εντός αυτών των συνθηκών ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 613 μονάδες με πτώση 0,89%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 23 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά στο χώρο του FTSE 25 κινούνται μόνο οι ΟΤΕ, Τιτάν, Jumbo, Fourlis, Grivalia Properties, και ΑΔΜΗΕ.

Αλλαγμένη η εικόνα και στο μεσαίο χώρο όπου απώλειες άνω του 6% σημειώνει η Intracom Holdings, άνω του 4% χάνουν οι Νηρέας και Κλουκίνας Λάππας και άνω του 3% υποχωρούν οι MIG, J&P Άβαξη και MLS.

Στην ευρύτερη αγορά θετική κινητικότητα καταγράφεται σε τίτλους όπως Forthnet, Μαθιός, Επίλεκτος, Κρέτα Φαρμ, Centric, Trastor, Εικόνα Ήχος, Σελόντα, Quality & Reliability, Πλαστικά Θράκης και ΑΝΕΚ, ενώ υποχωρούν οι Πλαστικά Κρήτης, Frigoglass, Lavipharm, Κλουκίνας Λάππας, Μοτοδυναμική, Γενική Εμπορίου, Ελγέκα, Intercontinental και Autohellas. Στο σύνολο της αγοράς 32 μετοχές ενισχύονται έναντι 64 που υποχωρούν.