Λάμπει εκτυφλωτικά ο χρυσός της Eldorado Gold

Λάμπει εκτυφλωτικά ο χρυσός της Eldorado Gold

H μετοχή της Eldorado Gold (NYSE:EGO) απογειώθηκε για τα καλά. Σήμερα άγγιξε τα $5,10 καταγράφοντας μια νέα άνοδο της τάξης του 14%. Αυτό οφείλεται τόσο στις εκτιμήσεις για την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όσο και στην αύξηση της τιμής του χρυσού που έφτασε στα $1.385 /oz.

Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στην μετοχή της Καναδικής εταιρίας Eldorado Gold που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, μέσω των θυγατρικών της εταιριών, Hellas Gold SA, δηλαδή της γνωστής σε εμάς «Ελληνικός Χρυσός» και της Thracean Gold Mining SA, δηλαδή της «Χρυσωρυχεία Θράκης». Η εταιρία εκτός από τη δραστηριοποίηση της στην Χαλκιδική και στη Θράκη, με το ορυχείο χρυσού, αργύρου, μολύβδου και ψευδάργυρου στην Ολυμπιάδα, με το ορυχείο αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου στο Στρατώνι, το ορυχείο χρυσού και χαλκού στις Σκουριές και το ορυχείο χρυσού και χαλκού στο Πέραμα, έχει δραστηριότητες σε άλλες τέσσερις χώρες.

Έχουμε χαρακτηρίσει την μετοχή της Eldorado Gold ως την πλέον υποτιμημένη «ελληνική» μετοχή που διαπραγματεύεται στα διεθνή χρηματιστήρια, διότι ήταν και παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις. Έχοντας δε ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα από την κυβέρνηση του Σύριζα, την είχαμε παρουσιάσει ως το απόλυτο στοίχημα που θα έπρεπε να είχε πάρει κάποιος, αν πίστευε από τότε, πως στις ερχόμενες εκλογές θα κερδίσει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Η Eldorado Gold, έχοντας αναχρηματοδοτήσει πλήρως τον δανεισμό της, ύψους $600 εκατ. και αναμένοντας επιτέλους την εφαρμογή των ευνοϊκών δικαστικών αποφάσεων που αφορούν στις δραστηριότητες της στην Χαλκιδική, ουσιαστικά πραγματοποιεί ένα μεγάλο επιχειρηματικό άλμα που θα τις δώσει νέες δυνατότητες σε όλο το πλέγμα των δραστηριοτήτων της όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία, στον Καναδά, στη Ρουμανία, στην Σερβία και στην Βραζιλία.

Η εξαιρετική συγκυρία της αυξημένης τιμής του χρυσού και της επικράτησης μιας κυβέρνησης που έχει ως πρώτο σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων, δείχνει πως η άνοδος της Eldorado Gold, θα συνεχιστεί. Η αύξηση της τιμής του χρυσού και η αναμενόμενη μεγάλη νίκη της ΝΔ, αποτελούν τις κυρίαρχες εξελίξεις, τις οποίες είχαμε συνεκτιμήσει όταν αναλύαμε την συγκεκριμένη μετοχή. Στην τελευταία παρουσίαση της εταιρίας, που είχε δημοσιευθεί στις αρχές Ιουνίου, στον οικονομικό ένθετο του Φιλελεύθερου, η μετοχή της EGO, ήταν στα $4.