Κυρ. Μητσοτάκης: Εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής η ηλεκτροκίνηση

Κυρ. Μητσοτάκης: Εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής η ηλεκτροκίνηση

Το πρόγραμμα της ΝΔ για την ηλεκτροκίνηση παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με κυρίαρχο στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ειδικότερα την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέγραψε τις προτάσεις του κόμματος του για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας. 

«Eμείς ως Νέα Δημοκρατία εκτός από τα ζητήματα τα οποία αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών ενδιαφερόμαστε και για τα ζητήματα τα οποία έρχονται από το μέλλον. Διότι έχουμε υποχρέωση να εκπαιδεύσουμε την ελληνική κοινωνία και  να της μιλήσουμε για τις μεγάλες προκλήσεις και τις μεγάλες ευκαιρίες οι οποίες ανοίγονται μπροστά μας. Είμαστε πάντα ένας λαός  δημιουργικός και καινοτόμος. Και σε καμία περίπτωση δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε ουραγοί στις συγκλονιστικές τεχνολογικές εξελίξεις οι οποίες ήδη αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε. Αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο  ζούμε, αλλάζουν τον ίδιο τον τρόπο με τον οποίον είναι οργανωμένες οι κοινωνίες μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Το μέλλον είναι ήδη το παρόν. Είδαμε το πως αντιμετωπίζουν άλλες χώρες -πολλές από τις οποίες είναι και φτωχότερες από την Ελλάδα- τα ζητήματα που αφορούν στην ηλεκτροκίνηση. Και πρέπει να σας πω ότι αγανακτώ συχνά, ως πολιτικός, από το γεγονός ότι στην Ελλάδα επιμένουμε να συζητάμε για προβλήματα του περασμένου αιώνα. Να μην βλέπουμε την τεράστια τεχνολογική πρόοδο η οποία συντελείται αυτή τη στιγμή που μιλάμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ. 



Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δραματικές, όπως τις χαρακτήρισε, επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ειδικά στην Ελλάδα, συνδέοντας αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα με την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης. 

«Ειδικά για την πατρίδα μας, ξέρουμε πολύ καλά ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα χτυπηθεί ιδιαίτερα από αυτήν. Αυτό σημαίνει πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, αύξηση της στάθμης της θάλασσας, με ενδεχομένως καταστροφικές επιπτώσεις. Αυτά θα γίνουν εάν συνολικά ως πλανήτης δεν αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Και βέβαια, το θέμα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα συνδέεται με την ηλεκτροκίνηση. Γι αυτό και η ηλεκτροκίνηση αποκτά η ίδια τόσο πολύ μεγάλη σημασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα» επεσήμανε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως πρωταρχικό στόχο για την υλοποίηση τέτοιων πολιτικών έναν κεντρικό συντονισμό σε επίπεδο κορυφής, παράλληλα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Της αγοράς, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ίδιων των πολιτών.

«Μας ενδιαφέρει η ηλεκτροκίνηση για 3 βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ο προφανής: Για το πως θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Είναι κάτι αρκετά προφανές, δεν χρειάζεται περισσότερη επεξήγηση. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης. Όταν μιλάμε για ηλεκτρικά οχήματα δεν μιλάμε μόνο για το διοξείδιο του άνθρακα το οποίο δεν το αντιλαμβανόμαστε. Μιλάμε και για τη ρύπανση η οποία προέρχεται από τα σωματίδια τα οποία  εκλύονται από την καύση των κινητήρων εσωτερικής καύσης που είναι ένα σημαντικό ζήτημα και αφορά την ίδια την ποιότητα ζωής στην πόλη. Σε αυτή συμπεριλαμβάνεται φυσικά και ο θόρυβος που τα παραδοσιακά αυτοκίνητα προκαλούν. Ο τρίτος λόγος που μας ενδιαφέρει πολύ η ηλεκτροκίνηση είναι διότι μπορεί να δράσει ως ένας ουσιαστικός αναπτυξιακός βραχίονας για το μέλλον. Να δημιουργήσει περισσότερες δουλειές απ' ότι θα καταστρέψει» τόνισε κ.Μητσοτάκης.

nd

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε  την σημασία,  την οποία αποδίδει στη συμμετοχή της αγοράς στη δημιουργία  σωστής υποδομής φορτιστών για να μπορούν να φορτίζονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

«Ειδικά σε μια εποχή όπου το ίδιο το μέλλον του αυτοκινήτου σε 5-10 χρόνια θα είναι τελείως διαφορετικό. Τα αυτοκίνητα μετατρέπονται σε πλατφόρμες λογισμικού σε ρόδες. Τα, δε, αυτοκινούμενα αυτοκίνητα, τα self driving cars, είναι μια πραγματικότητα, είναι ήδη εδώ. Αυτό το οποίο δεν γνωρίζουμε είναι με πόση ταχύτητα θα μπουν στην ευρωπαϊκή και την ελληνική αγορά. Αλλά είναι βέβαιο ότι αυτοκινούμενα αυτοκίνητα, θα δούμε, και θα τα δούμε σχετικά σύντομα» είπε ο κ.Μητσοτάκης. 

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  η ΝΔ προτάσσει μία τολμηρή στρατηγική όσον αφορά στην ηλεκτροκίνηση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει ένα φορολογικό πλαίσιο κινήτρων  για τους ιδιώτες, για τους εταιρικούς χρήστες, για τα ταξί, αλλά και ένα συνεκτικό σχέδιο για το πως θα δημιουργηθεί μια σωστή, μια συγκροτημένη υποδομή για να φορτίζονται  τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ξεχωριστή σημασία στο πρόγραμμα της ΝΔ για την ηλεκτροκίνηση παίζει ο τρόπος με τον οποίο μπορεί η συγκεκριμένη επιλογή να  βελτιώσει την ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ειδικά στα μικρά νησιά.

 

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την ηλεκτροκίνηση