Κρυπτονομίσματα: Τα εύκολα κέρδη, εξανεμίζονται...εύκολα

Κρυπτονομίσματα: Τα εύκολα κέρδη, εξανεμίζονται...εύκολα

Η ολική κατάρρευση του LUNA και του UST, εξανεμίζοντας 60 δισ. δολαρίων επενδυτικών κεφαλαίων εν μία νυκτί, ήταν ένα γεγονός που συγκλόνισε την ήδη αδύναμη αγορά κρυπτονομισμάτων. 

Στο σύνολό τους, οι αγορές κρυπτονομισμάτων κρίθηκαν σχετικά ανθεκτικές μπροστά σε αυτό το σοκ της αγοράς. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα κραχ, η ρευστότητα τόσο στις αγορές spot και δικαιωμάτων προαίρεσης ήταν συνεπής χωρίς διαταραχές όπως αναλύει το QCP Capital.

Δύο κρυπτονομίσματα μεταξύ των 10 κορυφαίων σε κεφαλαιοποίηση μηδενίστηκαν μέσα σε μια εβδομάδα. Στο απόγειό του, το LUNA ήταν το όγδοο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα με κεφαλαιοποίηση 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιπλέον των 18,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων του TerraUSD (UST). Παρά την τόσο σημαντική κατάρρευση, η αγορά παρέμεινε εύρωστη. Αυτό είναι ξεκάθαρα ένα σημάδι ωριμότητας για τα κρυπτονομίσματα.

Το LUNA δεν είναι το πρώτο και σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο που θα αντιμετωπίσει την κατάρρευση ή τη σταδιακή πτώση έως την... αφάνεια. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τη σύνθεση των 15 κορυφαίων νομισμάτων όλα αυτά τα χρόνια.

Το BTC, το ETH και τα σταθεροποιημένα νομίσματα (USDT και USDC) παραμένουν σταθερά και παρέχουν μια σίγουρη βάση για την αγορά για όσους θέλουν να μειώσουν το ρίσκο τους. Ωστόσο, η κατάρρευση του LUNA και του UST οδήγησε πολλούς επενδυτές να επανεξετάσουν την οικονομία των αγορών κρυπτονομισμάτων. Εάν ένα διακριτικό «blue-chip» μπορεί να καταρρεύσει τόσο γρήγορα, έχουν τα κρυπτονομίσματα κάποια εγγενή / πραγματική αξία;

Αυτή η ευθεία αμφισβήτηση οδήγησε αναπόφευκτα στην πτώση των αποτιμήσεων, τόσο απευθείας στις αγορές κρυπτονομισμάτων, αλλά και στις παραδοσιακές αγορές (Coinbase).

Μεταξύ των αρνητικών νέων για την αγορά κρυπτονομισμάτων είναι ότι η προσφορά χρήματος στις ΗΠΑ, κατέγραψε την πρώτη μηνιαία συρρίκνωση σε 12 χρόνια τον περασμένο μήνα. Αυτή είναι μόλις η 3η φορά που έχει συρρικνωθεί σε σχεδόν 20 χρόνια!  Αυτό είχε άμεση επίδραση στις αγορές κρυπτονομισμάτων, με τα BTC και ETH να πέφτουν για 9 συνεχόμενες εβδομάδες. Ειδικότερα:

i. Ο αντίκτυπος έγινε αισθητός σε όλες τις ευρύτερες κατηγορίες των αγορών κρυπτονομισμάτων.

ii. Τα νομίσματα που ανήκουν στην αποκεντρωμένη οικονομία DeFi και τα memecoins σημείωσαν τις μεγαλύτερες πτώσεις.

Όταν το εύκολο χρήμα σταματήσει να ρέει, τότε τα ψηφιακά νομίσματα με τη λιγότερη χρησιμότητα θα είναι αυτά που θα επηρεαστούν πιο άμεσα. Πιο συγκεκριμένα:

i. Για το BTC και το ETH, η τρέχουσα πτώση είναι πλέον πανομοιότυπη με την πτώση του 2020 που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας Covid. Είναι πιθανό να δούμε μια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη από αυτά τα επίπεδα.

ii. Για το BTC και το ETH, το ακραίο σενάριο εάν σημειωθούν αναλήψεις της τάξεως του 85% και 95% του 2017 αντίστοιχα, θα εξετάσουμε επίπεδα $10.000 για BTC και $250 για ETH.

iii. Το 2017, χρειάστηκε περίπου 1 έτος για να δούμε τον πραγματικό πάτο για το BTC και το ETH. Ενδεχομένως βρισκόμαστε ακόμα μακριά από τον απόλυτο πάτο.

Απολύσεις στα ανταλλακτήρια

Οι προσδοκίες της αγοράς αποτυπώνονται και από τις απολύσεις στα περισσότερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Η Gemini απέλυσε το 10% του προσωπικού της. Το Coinbase θέσπισε πάγωμα προσλήψεων και ακύρωσε προσφορές εργασίας που είχαν γίνει ήδη αποδεκτές. Το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης του Μεξικού Bitso απέλυσε το 10% του προσωπικού του, ενώ το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Buenbit με έδρα την Αργεντινή απέλυσε το 45% του προσωπικού του.

Ο Saylor διευθύνων σύμβουλος της MicroStrategy, του μεγαλύτερου θεσμικού επενδυτή κατόχου $BTC, λέει ότι το bitcoin είναι παρεξηγημένο ως επενδυτική πρόταση, από τους περισσότερους ανθρώπους και ότι η MicroStrategy δεν έχει άμεση ανάγκη να πουλήσει κρυπτονομίσματα.

Η βραχυπρόθεσμη αστάθεια του Bitcoin είναι σε μεγάλο βαθμό άσχετη όταν κατανοήσει κανείς τα θεμελιώδη στοιχεία του κορυφαίου κρυπτονομίσματος και πόσο δύσκολο θα ήταν να δημιουργηθεί κάτι καλύτερο.

Την ίδια ώρα που οι θεσμικοί επενδυτές παραμένουν σιωπηλοί, οι Κεντρικές Τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα αναδείξουν τη νέα εποχή για τα κρυπτονομίσματα. Οι Βερμούδες με νέο νομοθετικό πλαίσιο επενδύουν στα κρυπτονομίσματα και τις ευκαιρίες των αγορών αυτών. Το Άμπου Ντάπι θα δώσει δωρεάν ψηφιακή ταυτότητα στο blockchain σε όλες τις γυναίκες, με σκοπό να ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους στην τρίτη γενιά του διαδικτύου, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας «επενδύει» στις ευκαιρίες που έχουν να προσφέρουν τα stablecoins.

Όπως σε κάθε κρίση, τα κρυπτονομίσματα επιστρέφουν δυνατότερα, ακολουθώντας τις αρετές της πρώτης γενιάς η οποία είναι αφοσιωμένη στο να «χτίζει γέφυρες και υποδομές». Τα περισσότερα πρότζεκτ έχουν σηκώσει κεφάλαια - αρκετά για να τα καθοδηγήσουν την περίοδο του χειμώνα για τις αγορές κρυπτονομισμάτων, και πιστεύουμε ότι οι καινοτομίες που θα δημιουργηθούν θα φέρουν ξανά καλοκαίρι στις αγορές…Μέχρι τότε πάρτε ζακέτα, γιατί θα φυσάει…

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.