7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Κρυπτονομίσματα: Κάντε zoom out από τα charts

Κρυπτονομίσματα: Κάντε zoom out από τα charts

Καταρρέουν οι αγορές των κρυπτονομισμάτων, το $BTC πεθαίνει, ήταν απάτη… από τους λίγους φανταχτερούς τίτλους που θα διαβάσετε σήμερα στην πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα. Σε μια πτώση που σε πολλούς θύμισε ημέρες Μαρτίου, το $Bitcoin υποχώρησε ακόμα και για $8000 μέσα σε λίγες ώρες. Αυτές οι απότομες διακυμάνσεις ρευστοποιούν θέσεις επενδυτών με θέσεις με πολύ υψηλή μόχλευση. Η υψηλή πίεση που άσκησε τόσο ο Elon Musk με τις δηλώσεις του, έντονη ανησυχία για την βιωσιμότητα του Tether, αλλά και έντονη φημολογία από την Κίνα οδήγησαν το $BTC σε ισχυρή πτώση. 

Ήδη το βράδυ της Τετάρτης η διόρθωση μειώθηκε με το $BTC να διαπραγματεύεται στα $40.000 σημειώνοντας άνοδο τουλάχιστον 30% από το χαμηλό της ημέρας. Το χαμηλό ήταν η αιτία ρευστοποιήσεων από τα offshore ανταλλακτήρια derivatives. Τα βλέμματα κατευθείαν έπεσαν στο ανταλλακτήριο Deribit, το οποίο ρευστοποίησαν θέσεις short gamma, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο τόσο για τους ίδιους, αλλά και οδηγώντας σε σημαντική πτώση όλη την αγορά. 

Την ίδια στιγμή πολλά ανταλλακτήρια κατά την διάρκεια της μεγάλης πτώσης αντιμετώπισαν ανταλλακτήρια, με αποτέλεσμα επενδυτές που είχαν εντολές αυτές να μην πραγματοποιηθούν, ενώ παράλληλα στο δίκτυο Ethereum λόγω του συνωστισμού τα τέλη συναλλαγών και ο χρόνος διεκπεραίωσης σκαρφάλωσαν στα ύψη. Συγκεκριμένα τα ανταλλακτήρια Coinbase, Binance US, Kraken, Gemini και Bitstamp αντιμετώπισαν τεχνικά προβλήματα κατά την διάρκεια της μεγάλης πτώσης. 

Τα altcoins δέχτηκαν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις, καταγράφοντας σημαντικές ζημιές. Τις τελευταίες ώρες τουλάχιστον $9 δις θέσεις futures ρευστοποιήθηκαν. Τις τελευταίες 7 ημέρες συνολικά 65.000 $BTC κατατέθηκαν στα ανταλλακτήρια, και οδήγησαν πτωτικά το $BTC από τα $50.000 στα $40.000. 

Το 2021 είδε έναν πολύ μεγάλο αριθμό νέων χρηστών στα κρυπτονομίσματα, και για πολλούς αυτή είναι η πρώτη σημαντική διόρθωση. Μεταξύ αυτών πολλοί μπήκαν με την ελπίδα να γίνουν πλούσιοι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, και πέρα από κάποιους τυχερούς, οι περισσότεροι από αυτούς μακροπρόθεσμα θα χάσουν χρήματα. Τα κρυπτονομίσματα, και όπως κάθε άλλη επένδυση πρέπει να υποκινείται αρχικά από κάποια αξία για την οποία επενδύεις σε μια συγκεκριμένη κατηγορία. Οι αξίες που αντιπροσωπεύουν τα κρυπτονομίσματα είναι η προστασία της ιδιωτικότητας από το ολοένα και αυξανόμενο έλεγχο των κυβερνήσεων στην ζωή των πολιτών, ο πληθωρισμός, η ίση πρόσβαση σε όλους, οι ελεύθερες συναλλαγές παγκοσμίως, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη και χρήση της τεχνολογίας του blockchain. 

Πολλοί από τους νέους επενδυτές πιθανώς βρίσκουν ελκυστικά τα κρυπτονομίσματα, λόγω των πιθανώς πολύ μεγάλων αποδόσεων, ωστόσο οι περισσότεροι επενδυτές αντίστοιχα θα ελκύονταν και από στοιχηματικά προϊόντα. Αυτό είναι ξεκάθαρο βλέποντας τοποθετήσεις σε κρυπτονομίσματα που είτε είναι Ponzi schemes ή δεν έχουν απολύτως καμία δραστηριότητα. 

Οι επενδυτές με συγκεκριμένο thesis δεν έχουν να ανησυχούν σε τίποτα, καθώς μακροπρόθεσμα όλοι οι παράγοντες είναι μόνο θετικοί για τις αγορές κρυπτονομισμάτων: τα αποτελέσματα των πληθωριστικών πολιτικών δεν θα αργήσουν να φανούν, τα επιτόκια είναι αρνητικά, οι κυβερνήσεις με το πρόσχημα της πανδημίας θα προσπαθήσουν να περιορίσουν περαιτέρω την ιδιωτικότητα των πολιτών. Αντίθετα ο αριθμός των χρηστών αυξάνεται, νέοι προγραμματιστές δημιουργούν νέες εφαρμογές, τα πρωτόκολλα της αποκεντρωμένης οικονομίας προσφέρουν νέες στρατηγικές και πολύ υψηλά επιτόκια, επενδυτικά κεφάλαια επενδύουν στην βιομηχανία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ οι περισσότερες κυβερνήσεις βρίσκονται πολύ κοντά στην θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα. 

Κάντε ένα zoom out από τα charts, και δείτε την πρόοδο που σημείωσαν τα κρυπτονομίσματα τα τελευταία χρόνια.