Kρίσιμη η σημερινή ημέρα για την τεχνική εικόνα των αγορών

Kρίσιμη η σημερινή ημέρα για την τεχνική εικόνα των αγορών

Η πανδημία είναι μια ανάσα από το σημείο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «εκτός ελέγχου»  και νομοτελειακά η επενδυτική κοινότητα έχει αρχίσει να χάνει την ψυχραιμία της.

Οι πρόσφατες εκτιμήσεις, τόσο για το επίπεδο της ύφεσης όσο και για την διάρκεια της, αρχίζουν να αμφισβητούνται από τις αγορές, καθώς ο Sars CoV-19 έχει πλέον εισχωρήσει για τα καλά στις κοινότητες του βόρειου ημισφαιρίου πριν καν μπούμε στην κρίσιμη περίοδο της εποχικής γρίπης και των ψυχρότερων κλιματολογικών συνθηκών.

Εδώ ακριβώς έγκειται και η αποτυχία τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης: Δεν καταφέραμε να έχουμε υπό έλεγχο την διασπορά του κορονοϊού πριν την έλευση του χειμώνα, που εκ των πραγμάτων οι συνθήκες θα ευνοήσουν την ευρύτερη μετάδοση του.

Εισερχόμαστε λοιπόν στην κρίσιμη περίοδο με εξαιρετικά βεβαρημένη επιδημιολογική εικόνα, γεγονός που δεν δίνει πολλές επιλογές στις κυβερνήσεις. Τα αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και κατ' επέκταση στραγγαλισμού της οικονομικής δραστηριότητας, είναι μονόδρομος.

Η αρχή θα γίνει από την Ευρώπη, η οποία ανακοίνωσε 1,3 εκατομμύρια κρούσματα, σχεδόν τα μισά από αυτά που καταγράφηκαν παγκοσμίως . Πρόκειται για μια αύξηση  κατά 33% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αύξηση κατά 35% καταγράφηκε και στους θανάτους.

Έτσι η  Ιταλία ήδη «κατεβάζει ρολά» από τις 18.00 ενώ o Μακρόν πιθανότατα στο σημερινό του διάγγελμα να ανακοινώσει εθνικό lockdown στη Γαλλία για τέσσερις εβδομάδες. 

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προσπαθεί να εξασφαλίσει συμφωνία  κατά τη σύνοδο που θα έχει σήμερα με τους επικεφαλής των κρατιδίων προκειμένου να κλείσουν όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ από τις 4 Νοεμβρίου, ενώ στους πολίτες θα επιτρέπεται να βγαίνουν δημοσίως μόνον μαζί με μέλη της οικογένειάς τους και άλλης μιας οικογένειας, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.

Aπό την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πέραν της απογοήτευσης της αποτυχίας ελέγχου της επιδημίας με 500.000 μολύνσεις την προηγούμενη εβδομάδα και με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ πλέον κινούνται στην κατεύθυνση των 100.000 κρουσμάτων σε ημερήσια βάση, προστέθηκε και αυτή της παραδοχής από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πως δεν θα υπάρξει νομοσχέδιο με μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας πριν τις προεδρικές εκλογές.

Ως εκ τούτου, η μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης αποχαιρέτησε τον ανάχωμα της ζώνης των  12146-12346 μονάδων, ενώ  η μητέρα των αγορών, ο S&P 500, πλησιάζει επικίνδυνα τις 3295 μονάδες.

Τα σημεία απασφάλισης των αγορών υπενθυμίζουμε ότι  είναι η ζώνη 11740- 11770 μονάδες για τον Dax και η ζώνη των 3020-3060 μονάδων για τον S&P 500.