Κρίσιμη εβδομάδα για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου

Κρίσιμη εβδομάδα για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου

Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία ανακοινώνονται την ερχόμενη Παρασκευή, αναμένουν εναγωνίως επενδυτές, αναλυτές και οικονομολόγοι. Και αυτό διότι, αφενός θα προϊδεάσουν την αγορά για το timing της επόμενης κίνησης της Fed στο πεδίο των επιτοκίων, αφετέρου αναμένεται να επηρεάσουν έντονα την ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου σε σχέση με το ευρώ, η οποία βρίσκεται σε κομβικό, από τεχνικής πλευράς, σημείο.

Μετά τη συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, δια στόματος της επικεφαλής της, Janet Yellen, κατέστησε σαφές ότι μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων εντός του έτους -και όχι στις αρχές του 2016, όπως αναμένουν πολλοί- είναι περισσότερο πιθανή από ποτέ.

Στην αγορά συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου αντέδρασε με υποχώρηση σε χαμηλό 2,5 μηνών, στο 1,0896.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι, αν τα στοιχεία για την απασχόληση που θα ανακοινωθούν στις 6 Νοεμβρίου θα είναι τέτοια που να ανατρέπουν τα σχέδια της Fed.

Όπως εξηγούν ξένοι αναλυτές, οι οποίοι στην πλειονότητά τους περιμένουν περαιτέρω υποχώρηση της ισοτιμίας, τα στοιχεία αυτά αποκτούν αυξημένη βαρύτητα ακριβώς λόγω της εκπεφρασμένης πρόθεσης της Fed να αυξήσει τα επιτόκιά της πριν την εκπνοή του 2015.

Οι μέσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δημιουργία 180.000 θέσεων εργασίας στη διάρκεια του Οκτωβρίου, έναντι 142.000 θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο. Αν πράγματι τα στοιχεία αποδειχθούν βελτιωμένα, αυτό θα δώσει ώθηση στο αμερικανικό νόμισμα. Σε αντίθετη περίπτωση ο πήχης των προσδοκιών για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση της Fed (τον Δεκέμβριο) θα χαμηλώσει, αποθαρρύνοντας όσους αναμένουν ενίσχυση του δολαρίου.

Από τεχνικής πλευράς, η ισοτιμία δείχνει να έχει σχηματίσει ένα ισχυρό επίπεδο στήριξης λίγο πάνω από το 1,0800, εκεί όπου έχει «αναχαιτιστεί» κάθε πτωτική κίνηση τους τελευταίους έξι μήνες. Μια «καθαρή» πτωτική διάσπαση του εν λόγω επιπέδου θα ανοίξει τον δρόμο για πτώση έως το επίπεδο του 1,0660 αρχικά και, εν συνεχεία, προς την περιοχή του 1,0500.

Παρά το γεγονός ότι το πτωτικό σενάριο για την ισοτιμία παραμένει το επικρατέστερο μεταξύ των αναλυτών, αν τα στοιχεία για την απασχόληση καταστήσουν αμφίβολη μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων εντός του Δεκεμβρίου, τότε η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου πιθανότατα θα καταφέρει να ανακάμψει, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στο επίπεδο του 1,1160 και με επόμενο στόχο τα υψηλά του Οκτωβρίου στο 1,1500.