«Επιστροφή» τραπεζών έως 5,5%, ωθεί προς τις 720 μονάδες το Χ.Α.

«Επιστροφή» τραπεζών έως 5,5%, ωθεί προς τις 720 μονάδες το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ανοδικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, οδεύοντας για μια ακόμη ανοδική εβδομάδα, ύστερα από τη διόρθωση του περασμένου πενθημέρου, που έφερε εξισορρόπηση και αναδιάρθρωση ρευστότητας και χαρτοφυλακίων.

Μετά το αρχικά μουδιασμένο ξεκίνημα, η αγορά – ελλείψει πωλητών – άρχισε να ανεβάζει ξανά στροφές και με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, κινείται προς τη ζώνη αντίστασης των 720 μονάδων.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 718 μονάδες με άνοδο 1,21%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 40 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες μετά το ήπιο ξεκίνημα στο πρώτο δίωρο, έχουν ανεβάσει στροφές και τραβούν εκ νέου την αγορά υψηλότερα. Οδηγός είναι η Εθνική που ξεχωρίζει με άνοδο έως 6%, ακολουθεί η Πειραιώς με κέρδη 4,65%, η Alpha Bank +3,19% και η Eurobank +2,16%.

Καλή είναι η εικόνα και στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, όπου σε αρνητικό έδαφος διατηρούνται μόνο οι Motor Oil, Jumbo και ΑΔΜΗΕ. Αντιθέτως, κέρδη άνω του 2% έχουν οι ΕΧΑΕ, Grivalia Properties και Lamda Development, ενώ άνω του 1% ενισχύονται μετοχές όπως ΟΠΑΠ (επιστρέφει μετά από τριήμερο πτώσης έως 5%), ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines, Viohalco και Ελλάκτωρ.

Στο χώρο του Mid Cap για δεύτερη συνεχή ημέρα ξεχωρίζουν οι MIG και J&P Άβαξ που ενισχύονται 6,02% και 5,33% αντίστοιχα, στο +6,49% η Attica Bank, +2,13% η Cenergy Holdings, +2,04% η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, +1,59% η Intracom Holdings και +1,58% η Κρι Κρι.

Πτωτικά στο μεσαίο χώρο διαπραγματεύονται οι Intrakat, AS Company, Κλουκίνας Λάππας, MLS, Κέκροπας και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως Quality & Reliability, ΙΑΣΩ, ΑΝΕΚ, Κορδέλλου, Lavipharm, Παπουτσάνης και Profile, ενώ υποχωρούν οι ΑΕΓΕΚ, Μοτοδυναμική, Mevaco, Αλουμύλ και Ιατρικό Αθηνών.

Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα είναι συντριπτικά υπέρ των long καθώς 81 μετοχές ενισχύονται έναντι 30 που υποχωρούν.