Κρατάει τις 680 μονάδες το ΧΑ με ισχυρή στήριξη από τις τράπεζες

Κρατάει τις 680 μονάδες το ΧΑ με ισχυρή στήριξη από τις τράπεζες

Συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας είναι η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο όπου κυριαρχεί η νέα – λίαν επιτυχημένη – έξοδος της χώρας στις αγορές, με το Γενικό Δείκτη πλέον να έχει γυρίσει σε θετικό έδαφος και στην περιοχή των 685 μονάδων, καθώς ο τραπεζικός κλάδος, με αιχμή τις Alpha Bank και Eurobank ενισχύεται έως 5,7%. 

Μολονότι οι ευρωπαϊκές αγορές είναι σε τροχιά διόρθωσης σήμερα υποχωρώντας άνω του 1% ύστερα από τα πολύ σημαντικά κέρδη όλου του περασμένου διαστήματος, το Χ.Α. βρίσκει στηρίξεις στην περιοχή των 680 μονάδων, με αφορμή και την επιτυχημένη έκδοση του νέου 10ετους ομολόγου, που άλλαξε τα δεδομένα στην αγορά. 

Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 17 δισ. ευρώ ενώ το κουπόνι φαίνεται ότι θα κλειδώσει στο 1,55%, με το ισχυρότερο μέρος της ζήτησης να εκδηλώνεται από ξένους θεσμικούς επενδυτές, γεγονός που αντανακλά και την εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 

Πλέον, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 685 μονάδες με άνοδο 0,24%, έχοντας υψηλό ημέρας στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στις 688,67 μονάδες (+0,76%) και χαμηλό στις 676,14 μονάδες (-1,07%) στις 12:20 μ.μ. 

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στον FTSE 25 που πλέον έχει γυρίσει σε θετικό έδαφος και στο +0,32% στις 1.657 μονάδες, ενώ έντονη είναι η μεταβλητότητα στον τραπεζικό κλάδο που πλέον ενισχύεται σε ποσοστό 3,64% ευρισκόμενος στις 397 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 66 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες να έχουν διακινήσει τα 35 εκατ. ευρώ, με την Alpha Bank να δεσπόζει με τζίρο 15 εκατ. ευρώ και τη Eurobank 9 εκατ. ευρώ! 

Αμφότερες οι δύο μετοχές ξεχωρίζουν σήμερα έχοντας διακινήσει όγκους πάνω από 21 και 20 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα! Πλέον, η Alpha Bank ενισχύεται άνω του 6%, ενώ άνω του 3% κέρδη σημειώνουν οι Eurobank, Εθνική και Πειραιώς. 

Η αλλαγή σκηνικού στην αγορά έχει βελτιώσει και την εικόνα στον ευρύτερο Large Cap όπου πλέον τα πρόσημα είναι μεικτά, ενώ θετικά κινούνται και τίτλοι όπως Ελλάκτωρ (+5,34%), ΟΠΑΠ, Σαράντης, Motor Oil, Fourlis, ΟΛΠ, Jumbo και ΕΛΠΕ. 

Στον αντίποδα, σε αρνητικό έδαφος αλλά με ελεγχόμενες απώλειες είναι μετοχές όπως ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Τιτάν, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Lamda Development κ.α. Στον Mid Cap, πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Intrakat, Cenergy Holdings, MIG, Κρι Κρι, ΙΑΣΩ, Κέκροπας, Πλαίσιο, Intracom Holdings και AVAX. Στο σύνολο της αγοράς οι πωλητές εξακολουθούν να είναι κυρίαρχοι καθώς 66 μετοχές υποχωρούν έναντι 34 που ενισχύονται.