Κρατάει τα κεκτημένα το Χρηματιστήριο με ήπιες κινήσεις

Κρατάει τα κεκτημένα το Χρηματιστήριο με ήπιες κινήσεις

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις διεθνείς αγορές να ολοκληρώνουν το έτος σε νέα ιστορικά υψηλά ή σε πολυετή ρεκόρ, το κλίμα είναι άκρως υποστηρικτικό και για το ελληνικό χρηματιστήριο που και σήμερα κινείται ήπια ανοδικά κρατώντας όλα τα κεκτημένα της προηγούμενης συνεδρίασης, με το Γενικό Δείκτη να κρατάει τη ζώνη των 900-910 μονάδων.

Η αγορά, παρά το εντυπωσιακό +2,29% της προηγούμενης συνεδρίασης και τα υψηλότατα κέρδη σε κορυφαία blue chips, κρατάει όλα τα κέρδη της και αυτό αν μη τι άλλο είναι αξιοσημείωτο. Θυμίζουμε ότι πλέον η ελληνική αγορά κινείται σε νέα υψηλά 58 μηνών ή σχεδόν πέντε ετών, καθώς σ' αυτά τα επίπεδα ήταν ξανά το Φεβρουάριο του 2015.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 48,78% τη χρονιά που φεύγει, πετυχαίνοντας ένα ιστορικό ρεκόρ δύο δεκαετιών, σημαίνοντας παράλληλα δυναμική «επιστροφή», σε μια χρονιά που πολλά άλλαξαν σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο, αλλά πολλά περισσότερα προεξοφλούνται ότι θα αλλάξουν προσεχώς.

Η νέα δυναμική κίνηση πάνω από τις 900 μονάδες για το Χ.Α. έρχεται σε μια εποχή με εξελίξεις στις τράπεζες, με σημαντικές ΑΜΚ να έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς, διαρκή ρεκόρ στα ομόλογα, αύξησης της ρευστότητας στις επενδύσεις, σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις και θετικές αναλύσεις από ξένους οίκους.

Παράλληλα, άκρως υποστηρικτικό είναι και το διεθνές κλίμα, καθώς χθες και οι τρεις δείκτες της Wall Street πέτυχαν νέα ιστορικά υψηλά, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να κλείνει πάνω από τις 9.000 μονάδες (!!), έχοντας καταγράψει ράλι 35% φέτος!

Παράλληλα, θετικά κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με το γαλλικό CAC να έχει ξεπεράσει τις 6.000 μονάδες και το γερμανικό DAX να βρίσκεται πάνω από τις 13.300 μονάδες, όχι πολύ μακριά – σε ποσοστό – από το ιστορικό υψηλό του. Επίσης, σε νέο ιστορικό ρεκόρ βρίσκεται σήμερα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 «πιάνοντας» πρωτύτερα τις 420 μονάδες, έχοντας άνοδο άνω του 24% φέτος, που είναι η καλύτερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας!

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύεται στις 913 μονάδες με οριακή άνοδο 0,16%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 11 εκατ. ευρώ. Η εικόνα των τραπεζών είναι μεικτή, ενώ στον ευρύτερο Large Cap η πλειονότητα των μετοχών κινείται θετικά.

Κέρδη άνω του 2% έχει ο ΟΛΠ, άνω του 1% ενισχύονται μετοχές όπως Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ενώ ηπιότερη άνοδο έχουν οι Eurobank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίλος, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola HBC και ΕΥΔΑΠ.

Στον Mid Cap, η εικόνα είναι και σήμερα θετική χωρίς μεγάλες εξάρσεις και ακρότητες. Κέρδη άνω του 2% έχει η Cenergy Holdings, ενώ ηπιότερη άνοδο σημειώνουν οι Autohellas, Quest Συμμετοχών, Intracom Holdings, Έλτον, Intrakat, Τεχνική Ολυμπιακή, Ικτίνος, AVAX και Attica Bank. Στο σύνολο της αγοράς, 53 μετοχές ενισχύονται έναντι 34 που υποχωρούν.