"Κρατάει" οριακά τις 700 μονάδες το Χ.Α.

"Κρατάει" οριακά τις 700 μονάδες το Χ.Α.

Σχεδόν καθολικά πτωτική είναι η 3η συνεδρίαση του Νοεμβρίου, με τις τράπεζες να σημειώνουν απώλειες έως και 26,47% πιστοποιώντας το κλίμα αστάθειας και ανασφάλειας και επιβεβαιώνοντας ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι απολύτως προσεκτικοί στους υπέρμετρους ενθουσιασμούς.

Και τούτο διότι υπάρχουν χαρτοφυλάκια που «χτίζουν» κλίμα απάνω σε πολύ βραχυχρόνιο momentum, οδηγώντας σε τεράστιες παλινδρομήσεις τις τραπεζικές μετοχές, που έχουν πλέον συμπεριφορά ακραίας περιφέρειας στο ταμπλό του Χ.Α..

Η συνεδρίαση λαμβάνει χώρα στον απόηχο των διαδικασιών των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών, τα επικείμενα reverse split και το άνοιγμα των βιβλίων, καθώς επίσης και της εμφατικής αποχώρησης της Εθνικής από την Τουρκία μέσω της πώλησης του 100% της Finansbank.

Οι τραπεζικές μετοχές και κυρίως οι Εurobank, Πειραιώς και Alpha Bank έφτασαν να υποχωρούν έως και 26,5%, με την Πειραιώς σήμερα στην κορυφή της πτώσης, ενώ θυμίζουμε ότι Eurobank και Alpha Bank προέρχονται από διήμερο ράλι 41,94% και 33% αντίστοιχα.

Αντιθέτως, ηπιότερες απώλειες πέριξ του 8% καταγράφει η Εθνική που είναι και η μόνη τράπεζα που αποτιμάται πάνω από τα 2 δισ. ευρώ.

Το… ιλιγγιώδες σε εύρος reverse split της Eurobank (100 παλαιές προς 1 νέα μετοχή) απλώς μαρτυρά ξεκάθαρα την κατάσταση στο χώρο των τραπεζικών μετοχών, που είχαν γίνει φύλλο και φτερό, με τον κλάδο να αριθμοί περί τα 37 δισ. μετοχές, που είχαν κατέλθει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα!

Όλες οι διεργασίες για την ανακεφαλαιοποίηση, τις αυξήσεις κεφαλαίου και τα reverse split είναι αρκετά δαιδαλώδεις, τίποτα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο και δεδομένου και χρειάζονται διπλές και τριπλές αναγνώσεις για να βγει άκρη, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον απλό ιδιώτη επενδυτή που «βλέπει» επενδυτικά τις τράπεζες.

Μέσα σ' αυτή τη… σύγχυση, θα πρέπει να υπάρχει πολύ προσοχή στις διαδόσεις, στις φήμες και στις εκάστοτε «πληροφορίες», οι οποίες οδηγούν σε τεράστιες διακυμάνσεις τις τραπεζικές μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται έντονα πτωτικά έχοντας κατέλθει στις 706 μονάδες με απώλειες 1,70% πλησίον των χαμηλών ημέρας, ενώ το υψηλό ήταν στις 719,67 μονάδες (+0,21%).

Πλέον, ζητούμενο ασφαλώς για τη σημερινή συνεδρίαση είναι η διακράτηση των 700 μονάδων, κυρίως για λόγους ψυχολογίας, καθώς περιθώρια (τεχνικά) θεμιτής διόρθωσης υπάρχουν και έως την περιοχή των 680 – 685 μονάδων.  

Σημαντική πτώση έως 33,33% και στα warrants καθώς λαμβάνει χώρα «άδειασμα» από τα πονταρίσματα της Δευτέρας που είχαν οδηγήσει έως το +100%, ενώ πτωτικά κινείται και η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25.

Αξιοσημείωτη στο χώρο του Large Cap είναι η συμπεριφορά της Coca Cola HBC που είναι το μόνο blue chips του FTSE 25 κινείται θετικά εξ αρχής της συνεδρίασης και πάνω από τα 22 ευρώ για πρώτη φορά από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου. Με επιρροή στο Γ.Δ. περί το 12%, ασφαλώς και παρέχει στήριγμα στη «μάχη» των 700 μονάδων, ενώ η αποτίμησή της ξεπερνά τα 8,1 δισ. ευρώ!

Ο τζίρος της συνεδρίασης διαμορφώνεται στα 28 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος φτάνει στα 216 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 203 εκατ. τεμάχια έχουν διακινηθεί στις τράπεζες.