Κόπωση στο Χ.Α. με μικρό τζίρο, αλλά και νέα υψηλά 6,5 μηνών

Κόπωση στο Χ.Α. με μικρό τζίρο, αλλά και νέα υψηλά 6,5 μηνών

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση αφομοίωσης κεκτημένων και περαιτέρω «προσαρμογής» της αγοράς στα νέα τεχνικά δεδομένα που δημιουργούνται μετά και την άνοδο της περασμένης εβδομάδας, που έφερε τον Γενικό Δείκτη πάνω από τη ζώνη των 720 μονάδων και νέα υψηλά εξίμισι μηνών, ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ήταν μια συνεδρίαση χωρίς ανάληψη νέων ρίσκων από την πλευρά των επενδυτών εξού και η κατακόρυφη μείωση του τζίρου που από τα 70,7 εκατ. ευρώ που ήταν ο οι μέσες συναλλαγές της περασμένης εβδομάδας, σήμερα κατήλθε στα 39,48 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η μικρότερη των τελευταίων εβδομάδων.

Παράλληλα, παρά το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, τόσο οι τράπεζες, όσο και ο ευρύτερος Large Cap αλλά και το σύνολο του ταμπλό, είχε μεικτή εικόνα με μοιρασμένες ανοδικές και πτωτικές μετοχές.

Πάντως, η μεγάλη μείωση της αξίας συναλλαγών – αν μη τι άλλο – μαρτυρά και σημάδια κόπωσης, αλλά και απουσία καταλύτη, που θα ιντριγκάρει τους επενδυτές να προχωρήσουν σε νέες τοποθετήσεις, ή να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Άλλωστε, το γεγονός ότι ο Γ.Δ. έκλεισε μακριά από το υψηλό ημέρας και πιο κοντά στο χαμηλό ημέρας, οπότε μένει να δούμε αύριο και προσεχώς την αντίδραση της αγοράς.

Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε θετικό έδαφος έκλεισε στις 725,41 μονάδες με άνοδο 0,46%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 730,81 μονάδες (+1,20%) περίπου τρία τέταρτα μετά το ξεκίνημα και χαμηλό στις 722,40 μονάδες (+0,04%) στο άνοιγμα.

Πανομοιότυπη η εικόνα των επιμέρους δεικτών κάτι που δείχνει τη... flat εικόνα της συνεδρίασης. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.888,70 μονάδες με άνοδο 0,51%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.144,65 μονάδες με άνοδο 0,38%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 587,49 μονάδες με άνοδο 0,49%.

Στις τράπεζες παρ'' ότι το πρώτο δίωρο υπήρξαν κάποια πονταρίσματα που έστειλαν ορισμένες μετοχές έως και στο +5%, εντούτοις δεν υπήρξε συνέχιση της δυναμικής, με το τελικό κλείσιμο να δείχνει μεικτή εικόνα.

Η Eurobank ενισχύθηκε κατά 1,98%, η Εθνική +0,88%, η Πειραιώς αμετάβλητη, ενώ η Alpha Bank υποχώρησε κατά 0,50%. Στο χώρο των blue chips, κέρδη άνω του 2% είχε η Ελλάκτωρ, ενώ άνοδο του 1% ενισχύθηκαν οι ΟΤΕ, Motror Oil και ΑΔΜΗΕ. Στον αντίποδα, απώλειες 3,03% είχε η Σαράντης, ενώ καμιά άλλη δεν υποχώρησε αξιοσημείωτα.

Στο χώρο του Mid Cap κέρδη κοντά στο 6% είχε η Space Hellas, η J&P Άβαξ ενισχύθηκε κατά 3,35% συνεχίζοντας το προφίλ αφύπνισης και κινητικότητας, η Κέκροπας +2,84%, Intracom Holdings +2,40%, Intrakat +1,96%, Cenergy Holdings +1,21%, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος 1,26% και Πλαίσιο 1,19%.

Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 4% δέχτηκαν οι Κλουκίνας Λάππας και Πλαστικά Θράκης, ενώ άνω του 1% έχασαν οι Attica Bank και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Λιβάνης, ΙΑΣΩ, Δρομέας, Frigoglass, Σελόντα, Centric, Μουζάκης, Mevaco και ΕΚΤΕΡ, ενώ υποχώρησαν οι Δομική Κρήτης, Dionic, Λεβεντέρης, Κορδέλλου, Audiovisual, Αττικές Εκδόσεις, Briq Properties, Αλουμύλ, Quest Συμμετοχών, Κρέτα Φαρμ, Μπήτρος, Γενική Εμπορίου και Quality & Reliability.

Στο σύνολο της αγοράς, 47 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 52 που υποχώρησαν.