«Κόπωση» πάνω από τις 650 μονάδες για τον ΓΔ στο Χ.Α.

«Κόπωση» πάνω από τις 650 μονάδες για τον ΓΔ στο Χ.Α.

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με κέρδη συνεχίζεται η συνεδρίαση για τον γενικό δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ενισχύεται 1,08% στις 652,90 μονάδες, με τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου να υποχωρούν από τα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα για την ώρα σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Η απόφαση για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, επανέφερε το θετικό κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να σημειώνουν σημαντική πτώση. Από την έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης κινήθηκε με κέρδη άνω του 1%, φθάνοντας έως το υψηλό των 660,56 μονάδων. Σημαντική μερίδιο στα κέρδη του γενικού δείκτη, έχουν σήμερα οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με τις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη FTSE 25, να διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος, με ηπιότερα όμως κέρδη.

Προς τα μέσα της διαπραγμάτευσης, τα κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές περιορίζονται, ωθώντας τον γενικό δείκτη προς το επίπεδο των 650 μονάδων. Ικανοποιητική παραμένει μέχρι στιγμής η εικόνα στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπου παρά τα μικρά κέρδη η πλειοψηφία τους διατηρείται σε θετικό έδαφος. Μέχρι στιγμής ξεχωρίζουν οι μετοχές των Folli Follie, της ΔΕΗ, του Μυτιληναίου, των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, και της LAMDA Development, με τη μετοχή της Βιοχάλκο να δέχεται σήμερα πιέσεις.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 1,28% στις 806,12 μονάδες, πραγματοποιώντας υψηλό στις 837,74 μονάδων, με την πλειοψηφία των μετοχών του κλάδου να διαπραγματεύεται με κέρδη. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον κλάδο, καταγράφει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με 3,24%, με τον όγκο να διαμορφώνεται μέχρι στιγμής σε υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με χθες, ενώ η μετοχή της Alpha Bank έχει πραγματοποιήσει πακέτο 398.81 χιλ. τεμαχίων στην τιμή των €1,88.

Με κέρδη συνεχίζουν να διαπραγματεύονται οι υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα από αυτά να πραγματοποιεί η μετοχή των Folli Follie με 3,42%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει η μετοχή της Βιοχάλκο με 1,12%. Η συναλλακτική δραστηριότητα για τις μετοχές του δείκτη, διαμορφώνεται για την ώρα σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με χθες, όπου αυξημένο όγκο πραγματοποιούν οι μετοχές των: Γεκ Τέρνα με 71.986 χιλ. τεμάχια, ΔΕΗ με 391.663 χιλ. τεμάχια, Μέτκα με 44.634 χιλ. τεμάχια, και Μυτιληναίος με 294.575 χιλ. τεμάχια,

Συνεχίζεται η πτώση για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με τη διετία να διαμορφώνεται στο 8,169% (-15,94%), και η δεκαετία στο 7,659% αμετάβλητη.


Πηγή: Investing.com

Σε τεχνικό επίπεδο, προς τα υψηλά ενός μήνα κινείται σήμερα ο γενικός δείκτης, προς την αντίσταση των 670 μονάδων (γραμμή ΑΒ), διαπραγματευόμενος σταθερά πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, ενώ προσεγγίζει το επίπεδο της υπεραγορασμένης ζώνης.

Η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται στα €0,243 με κέρδη 2,53%, της Alpha Bank στα €1,84 αμετάβλητη, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,191 με κέρδη 3,24%, και της Eurobank στα €0,632 με κέρδη 2,43%.
Διατηρούν τα πρωινά τους κέρδη τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, με τη μετοχή να διατηρείται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και την αντίσταση στα €4,7982. Η μετοχή πραγματοποιεί κέρδη 1,08% στα €4,69.

Σε ανοδικό κανάλι συνεχίζει να βρίσκεται η Motor Oil, με τη μετοχή να διατηρείται πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διαπραγματευόμενη πάνω από το επίπεδο της υπεραγορασμένης ζώνης, με την αντίσταση στα €16,0938. Η μετοχή παραμένει αμετάβλητη στα €14,64.

Διατηρούνται τα κέρδη για τα Ελληνικά Πετρέλαια, με τη μετοχή να κινείται πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, διατηρώντας το σήμα αγοράς, και την αντίσταση στα €4,5281. Η μετοχή καταγράφει κέρδη 1,13% στα €4,48.
Σε θετικό έδαφος συνεχίζει να διαπραγματεύεται η LAMDA Development, με τη μετοχή να μην καταφέρνει μέχρι στιγμής να διασπάσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και την αντίσταση στα €4,5979. Η μετοχή σημειώνει κέρδη 0,46% στα €4,42.

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα βρίσκεται η Grivalia Properties, διαγράφοντας τα πρωινά της κέρδη, με τη μετοχή να προσεγγίζει πτωτικά τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει για την ώρα, με την αντίσταση στα €8,1764. Η μετοχή υποχωρεί 0,88% στα €7,86.

Η αξία των συναλλαγών βρίσκεται στα €38,0 εκατομμύρια, με την αξία των πακέτων στις €749,33 χιλιάδες. Από το σύνολο των μετοχών που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής πράξη, 56 κινούνται ανοδικά, 38 πτωτικά, και 21 παραμένουν αμετάβλητες.