Κοντά στις 850 μονάδες το ΧΑ κρατάει τα κέρδη του

Κοντά στις 850 μονάδες το ΧΑ κρατάει τα κέρδη του

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με το κλίμα στις διεθνείς αγορές να έχει βελτιωθεί αισθητά και με την προοπτική της πολιτικής αλλαγής να είναι ο κυρίαρχος καταλύτης, το ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο κρατάει όλα τα χθεσινά του κέρδη, αλλά κινείται εκ νέου, ήπια υψηλότερα.

Θυμίζουμε ότι χθες ο δείκτης Dow Jones επανήλθε πάνω από τις 26.000 μονάδες μετά από ημέρες, ενώ ο DAX, ο σημαντικότερος δείκτης ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου όχι μόνο έχει επανέλθει πάνω από τις 12.000 μονάδες, αλλά βρίσκεται κοντά στις 12.200 μονάδες.

Το ελληνικό χρηματιστήριο χθες έκανε εντυπωσιακότατο ράλι, με φόντο την… επίσημη προκήρυξη εκλογών και το «κλείδωμα» της ημερομηνίας, κάτι που έδωσε σημαντική δυναμική στην αγορά, που προεξοφλεί ξεκάθαρα πολιτική αλλαγή σε λιγότερο από ένα μήνα.

Ο Γ.Δ. έκλεισε με ράλι +3,26%, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται άνω του 6%! Αξίζει να σημειωθεί πως στις δέκα – έως τώρα – συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μετά τις ευρωεκλογές, ο Γ.Δ. ενισχύεται κατά 15%, ανεβάζοντας τα κέρδη από την αρχή του έτους στο 37%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 31% μετεκλογικά.

Σήμερα λοιπόν ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 847 μονάδες με άνοδο 0,62%, με τις τράπεζες να κινούνται ξανά ελεγχόμενα ανοδικά, ενώ στα μη τραπεζικά blue chips η εικόνα είναι μεικτή, καθώς βγαίνουν εύλογα και ρευστοποιήσεις. Η αξία συναλλαγών που χθες ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, διαμορφώνεται στα 22 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε καλό τέμπο.

Οι τράπεζες ενισχύονται έως 2,5%, ενώ στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας του Large Cap ξεχωρίζει η Ελλάκτωρ με άνοδο που ξεπέρασε και το 3%. Στον αντίποδα, διορθωτικά κινούνται τίτλοι όπως ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Τιτάν, Viohalco, Lamda Development, Cenergy Holdings κ.α.

Στο χώρο του Mid Cap – που χθες επίσης έδωσε σημαντικά κέρδη - ανοδικά κινούνται οι Attica Bank, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Intracom Holdings, Κέκροπας και Παπουτσάνης. Στο σύνολο της αγοράς, υπάρχει εικόνα ισορροπίας με 30 μετοχές σε άνοδο και 33 σε πτώση.

Κατά τα λοιπά, θυμίζουμε πως σήμερα ξεκινά στη Νέα Υόρκη το 8ο Greek Investment Forum με τη συμμετοχή των 25 μεγαλύτερων εταιρειών του ΧΑ, με φόντο την αναμονή για αυξημένο ενδιαφέρον από αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια.

Το Greek Investment Roadshow περιλαμβάνει επισκέψεις και συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, καθώς και παρουσιάσεις και επισκέψεις στο Σαν Φρανσίσκο (13-14 Ιουνίου), με κλειστές συναντήσεις Αμερικανών επενδυτών με εκπροσώπους εισηγμένων εταιρειών.