Κοντά στις 700 μονάδες το Χ.Α., με Πειραιώς, ΔΕΗ και Εθνική

Κοντά στις 700 μονάδες το Χ.Α., με Πειραιώς, ΔΕΗ και Εθνική

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Αποδεικνύοντας ότι οι long κρατούν τα ηνία στην αγορά και επιβάλουν τη δική τους «αλήθεια», το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε την Τετάρτη σε νέα υψηλά πέντε μηνών, απέχοντας πλέον μόλις 5 μονάδες από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων. Ήταν η 23 ανοδική συνεδρίαση στις 29 τελευταίες που έχουν πραγματοποιηθεί από τις 17 Ιανουαρίου, πράγμα που πιστοποιεί το momentum, δείχνοντας μάλιστα αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, παρά τα υπεραγορασμένα επίπεδα αρκετών τίτλων.

Παρά τους προβληματισμούς που εξέφρασε η Κομισιόν στην έκθεσή της, η αγορά πραγματοποιώντας μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, δείχνει ότι – σ'' αυτή τη συγκυρία – υπερισχύει το momentum της ψυχολογίας αλλά και οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε ευρύτερο επίπεδο.

Με εναλλαγές στους πρωταγωνιστές ο Γενικός Δείκτης βρίσκει στηρίγματα ώστε να υπερβεί κρίσιμες τεχνικές περιοχές όπως είναι η ευρύτερη ζώνη των 690 μονάδων που σύμφωνα με τους αναλυτές περνά ο απλός κινητός μέσος 200 ημερών. Σήμερα, για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση ο Γ.Δ. έκλεισε πάνω από αυτό το όριο, πιστοποιώντας ότι υπάρχει η δύναμη και η πίστη για αλλαγή επιπέδου και κίνηση πάνω από τις 700 μονάδες άμεσα.

«Κλειδί» για την αλλαγή που λαμβάνει χώρα τις έξι τελευταίες εβδομάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι η μείωση του ρίσκου χώρας όπως αυτό αντανακλάται στις αποδόσεις των ομολόγων, με το 10ετές σήμερα να πέφτει σε νέο χαμηλό ενός έτους! Ήταν επόμενο κάποια στιγμή η αγορά να κλείσει την «ψαλίδα» με τα ομόλογα και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Γ.Δ. έως πρόσφατα «σέρνονταν» πολύ κοντά στα χαμηλά τριετίας...

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν διάφορες διεργασίες και εξελίξεις που ενισχύουν την κινητικότητα και ενισχύουν το momentum, όπως η αισιοδοξία στις τράπεζες ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι στα NPEs. Παράλληλα, η χώρα ετοιμάζεται να βγει στις αγορές με 10ετές το επόμενο διάστημα μετά από δέκα χρόνια σε τέτοιο εύρος, ενώ μεθαύριο Παρασκευή αναμένεται η ετυμηγορία του οίκου Moody''s, όπου δεν αποκλείεται να έχουμε αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα.

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές και οι παράγοντες της αγοράς που πλέον αρχίζουν και «χτίζουν» στο σενάριο των εκλογών – όποτε και αν γίνουν μέσα στο 2019 – προεξοφλώντας πολιτική αλλαγή και στροφή προς μια προσέγγιση φιλική προς τις επενδύσεις! Η αγορά, ως γνωστόν προεξοφλεί έξι ή οκτώ μήνες τα μελλούμενα, υπάρχουν χαρτοφυλάκια που βλέπουν μπροστά, τη μεγάλη εικόνα και δε στέκονται στις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις.

Εντός αυτών των εξελίξεων σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και στις 695,24 μονάδες με άνοδο 0,35%, έχοντας υψηλό στις 695,98 μονάδες και χαμηλό στις 688,98 μονάδες. Πρόκειται για νέα υψηλά 5μήνου στο Χ.Α. καθώς σ'' αυτή τη ζώνη είχε να βρεθεί από τα τέλη του Νοέμβρη 2018.

Η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη και διαμορφώθηκε στα 45 εκατ. ευρώ, με τα 10,74 εκατ. ευρώ, ήτοι το 24% του συνόλου να είναι πακέτα σε ΟΤΕ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Σαράντης.
O FTSE 25 έκλεισε στις 1.817,07 μονάδες μα πτώση 0,34%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.111,93 μονάδες με άνοδο 0,24%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 499,77 μονάδες με άνοδο 0,77%.

Στο χώρο των τραπεζών η εικόνα ήταν μεικτή για ακόμη μια φορά, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει με άνοδο 5,76% και να πιάνει το 1 ευρώ μετά από καιρό, έχοντας ένα εντυπωσιακό ράλι τις τελευταίες εβδομάδες. Η Εθνική ενισχύθηκε κατά 3,19%, η Eurobank υποχώρησε κατά 1,05%, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Alpha Bank.
Στον ευρύτερο Large Cap η ΔΕΗ, μετά το +10% χθες συνέχισε και σήμερα με άνοδο 3,31%, η Ελλάκτωρ +3,24%, η ΓΕΚ Τέρνα +3,61%, Μυτιληναίος +1,24%, Σαράντης +1,39%, Viohalco +1,49% κ.ο.κ.

Στο χώρο του Mid Cap κέρδη άνω του 3% είχε η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος ακολουθώντας τη μητρική Ελλάκτωρ, ενώ πλέον του 2% ενισχύθηκαν οι Intracom Holdings, J&P Άβαξ, Κέκροπας, Πλαστικά Θράκης και Attica Bank. Στον αντίποδα, πιέστηκε άνω του 3% η MIG.

Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Κορδέλλου, ΑΕΓΕΚ, Σελόντα, Έλτον, Χαϊδεμένος, Γενική Εμπορίου, Κρέτα Φαρμ, Inform Λύκος, Profile, Βογιατζόγλου και Quality & Reliability. Στο σύνολο της αγοράς, 43 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 45 που υποχώρησαν.