Ήπια αποφόρτιση στον FTSE 25 – Ισχυρή στήριξη από την Coca Cola

Ήπια αποφόρτιση στον FTSE 25 – Ισχυρή στήριξη από την Coca Cola

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε συνεδρίαση διόρθωσης και εύλογης αποφόρτισης εξελίσσεται η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η αγορά προέρχεται από διήμερα κέρδη άνω του 3% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, στις τράπεζες υπάρχουν κέρδη έως 18%, ενώ στον FTSE 25 έως 10%...

Δεν παρουσιάζονται φαινόμενα ισχυρών πωλήσεων, αλλά ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης των βραχυχρόνιων κερδών. Άλλωστε, οτιδήποτε λαμβάνει χώρα στην  αγορά, είναι καθαρά βραχυχρόνιου – αμιγώς κερδοσκοπικού – ενδιαφέροντος και δεν έγκεινται σε κάποια ουσιαστικότερη δομική αλλαγή της ψυχολογίας.

Πάντως, η τεχνική εικόνα της αγοράς είναι βελτιωμένη καθώς ο Γενικός Δείκτης είναι υψηλότερα κατά 30 μονάδες από τα πρόσφατα χαμηλά των 610 μονάδων, επίπεδα που έχουν γίνει νέα βάση στήριξης πλέον. Παράλληλα, η αγορά, ανάλογα και με την πορεία του τζίρου, πιθανότατα συγκεντρώνει δυνάμεις για την υπέρβαση της ζώνης ψυχολογίας των 650 μονάδων.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 639 μονάδες με απώλειες 0,15%, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στο ξεκίνημα έγινε μια πρώτη προσπάθεια για τις 650 μονάδες, καθώς ένα τέταρτο μετά την έναρξη της συνεδρίασης ο δείκτης έφτασε έως το υψηλό των 649,62 μονάδων.  

Σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές, «κλειδί» είναι η υπέρβαση σε κλείσιμο (για περισσότερες από μία συνεδριάσεις) των 647 μονάδων που θα ανοίξει το δρόμο για την κατοχύρωση του ψυχολογικού ορίου των 650 μονάδων.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 21 εκατ. ευρώ κινούμενη στο γνωστό ήπιο τέμπο, ενώ πλέον η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 διορθώνει.

Η ευρύτερη περιοχή των 640 μονάδων πάντως κρατείται μέσω ισχυρής στήριξης από την Coca Cola HBC που κερδίζει έως 5% λόγω αποτελεσμάτων, ενώ θετικά κινούνται στον Large Cap και οι Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ και Πειραιώς.

Στον αντίποδα, διόρθωση άνω του 2% έχουν τίτλοι όπως ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και Σαράντης, ενώ άνω του 1% υποχωρούν οι Motor Oil, Jumbo, Eurobank (προέρχεται από διήμερο +18%), ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines και Viohalco.

Στο χώρο του Mid Cap ο οποίος χθες αφυπνίστηκε με κέρδη 2,85% ύστερα από καιρό πτώσης και συρρίκνωσης, η εικόνα είναι μεικτή. Ανοδικά κινούνται οι Υγεία, Κρι Κρι, MIG, Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ, Intracom Holdings και Attica Bank, ενώ υποχωρούν οι Intralot, MLS, Intracom Κατασκευές, Cenergy Holdings, Ικτίνος και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα παρουσιάζεται σε μετοχές όπως Ίλυδα, Περσεύς, Παΐρης, Μαθιός, Επίλεκτος, Ιατρικό Αθηνών και Πλαστικά Θράκης, ενώ υποχωρούν οι Forthnet, Σελόντα, Φ. Νάκας, Centric, Προοδευτική, Profile, Lavipharm, Trastor, Quality & Reliability και Αλουμύλ. Στο σύνολο της αγοράς 57 μετοχές ενισχύονται έναντι 65 που υποχωρούν.