Κοντά στα υψηλά ημέρας ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ

Κοντά στα υψηλά ημέρας ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη 

Με κέρδη 0,99% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το γενικό δείκτη να κλείνει στις 617,69 μονάδες, σε μια συνεδρίαση όπου το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάστηκε στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης διαπραγματεύτηκε πάνω από το επίπεδο των 615 μονάδων, καταφέρνοντας να διατηρήσει τα κέρδη του έως και το τέλος αυτής, παρά του ότι τα κέρδη περιορίστηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης. Η σημερινή ανοδική συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο προήλθε κυρίως από το θετικό κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να προεξοφλούν τη παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να περιορίζεται κυρίως στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου και σε κάποιες επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25. και με το τζίρο να ολοκληρώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με χθες.

Κοντά στα υψηλά ημέρας ολοκλήρωσαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 5,62%, και με τα μεγαλύτερα κέρδη να πραγματοποιεί η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με 8,70%, ενώ αυξημένο όγκο σε σχέση με χθες πραγματοποίησαν οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και Eurobank.

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25, με τα μεγαλύτερα κέρδη να πραγματοποιεί η μετοχή Ελλάκτωρα με 5,67%, ενώ η μετοχή του ΟΠΑΠ σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες με 5,71% λόγο αποκοπής του μερίσματος των €0,57, με τη μετοχή της LAMDA Development να είναι η μόνη η οποία πραγματοποίησε αυξημένο όγκο σε σχέση με χθες.

Απώλειες σημείωσαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, με τη διετία να διαμορφώνεται στο 7,579% και τη δεκαετία στο 7,963%.

Σε τεχνικό επίπεδο, με σήμα πώλησης παρέμεινε για ακόμη μία συνεδρίαση ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα με την αντίσταση  να βρίσκεται στις 621 μονάδες (γραμμή ΑΒ), με τον όγκο να διαμορφώνεται χαμηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών, ενώ στα θετικά της συνεδρίασης καταγράφεται το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από το κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών.

 

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα €0,275 με κέρδη 2,61%, της Alpha Bank στα €2,36 με κέρδη 6,79%, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,25 με κέρδη 8,70%, και της Eurobank στα €0,88 με κέρδη 3,53%.

Με σημαντικές απώλειες ολοκληρώθηκε τελικά η συνεδρίαση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ λόγω της αποκοπής μερίσματος €0,57, ενώ διατηρήθηκε κάτω από το κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών με η στήριξη βρίσκεται στα €6,5171. Η μετοχή υποχώρησε κατά 5,71% κι έκλεισε στα €6,60.

Δεν τα κατάφερε τελικά να διατηρηθεί πάνω από το κινητό μέσο όρο των δέκα ημερών η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, που πραγματοποιεί το «σταυρό του θανάτου», την πτωτική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των διακοσίων ημερών από αυτόν των πενήντα, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €4,7768. Η μετοχή ενισχύθηκε κατά 0,42% κι έκλεισε στα €4,73.

Τρίτη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από το κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών ολοκλήρωσε η μετοχή του ΟΤΕ, με το σήμα πώλησης όμως να διατηρείται, και την αντίσταση να βρίσκεται στα €8,8992. Η μετοχή κατέγραψε κέρδη 0,93% κι έκλεισε στα €8,70.

Χωρίς ουσιαστικές διακυμάνσεις ολοκληρώθηκε και η σημερινή συνεδρίαση για τη μετοχή της LAMDA Development, με τη μετοχή να συνεχίζει να συνεχίζει να διατηρεί το «χρυσό σταυρό», με τη στήριξη να βρίσκεται στα €4,3536. Η μετοχή ολοκλήρωσε στα €4,39 με απώλειες 0,23%.

Δεν κατάφερε να διατηρήσει τα ενδοσυνεδριακά κέρδη της η μετοχή των Jumbo, με το σήμα αγοράς να παραμένει για ακόμη μία συνεδρίαση, και με τη στήριξη να βρίσκεται €11,2445. Η μετοχή υποχώρησε κατά 0,85% κι έκλεισε στα €11,70.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα €73,13 εκατομμύρια με την αξία των πακέτων στα €3,22 εκατομμύρια. Από το σύνολο των μετοχών που έκαναν σήμερα πράξη, 58 κινήθηκαν ανοδικά, 41 πτωτικά, και 137 παρέμειναν αμετάβλητες.