Κοντά στα χαμηλά ημέρας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για το ΓΔ στο ΧΑ

Κοντά στα χαμηλά ημέρας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για το ΓΔ στο ΧΑ

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με σημαντικές απώλειες ολοκληρώθηκε και η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το γενικό δείκτη να κλείνει κοντά στα χαμηλά ημέρας στις 519,33 μονάδες με απώλειες 2,89%, με κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης οι πιέσεις που δέχθηκαν και σήμερα οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Κατά το πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης παρά του  ότι βρέθηκε με αρνητικό πρόσημο κατάφερε να διαγράψει τις απώλειες του και να κινηθεί σε θετικό έδαφος φθάνοντας έως και το υψηλό των 538,95 μονάδων, χωρίς όμως να καταφέρει να διατηρήσει τα κέρδη του. Έπειτα από μία ώρα συνεδρίασης οι απώλειες για το γενικό δείκτη διευρύνθηκαν σε πάνω από 3% φθάνοντας έως και το χαμηλό των 517,10 μονάδων, για να περιοριστούν και πάλι με το γενικό δείκτη να κυμαίνεται μεταξύ των 520 και 525 μονάδων, με τις πιέσεις να αυξάνονται εκ νέου κατά τη τελευταία ώρα της συνεδρίασης, καθώς και στη δημοπρασία αυτής, με το γενικό δείκτη να ολοκληρώνει κοντά στα χαμηλά ημέρας, και με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτόν της προηγούμενης συνεδρίασης.

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για το σύνολο των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, με το τραπεζικό δείκτη να ολοκληρώνει με απώλειες 8,34%, και με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφει η μετοχή της Eurobank με 13,96%, ενώ ο όγκος (με εξαίρεση τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής) για τις μετοχές του κλάδου διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Σε αρνητικό έδαφος ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για τη πλειοψηφία των υπόλοιπων μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τη μετοχή του Ελλάκτωρα να πραγματοποιεί τα μεγαλύτερα κέρδη με 3,31%, ενώ στον αντίποδα βρέθηκε η μετοχή της Grivalia Properties η οποία κατέγραψε απώλειες 5,14%, πραγματοποιώντας παράλληλα και σημαντικά αυξημένο όγκο με 228,662 τεμάχια και με πακέτο 162,000 τεμαχίων.

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, με τη διετία να διαμορφώνεται στο 9,480%, και τη δεκαετία στο 8,682%.

Σε τεχνικό επίπεδο, κρίσιμες κρίνονται οι επόμενες συνεδριάσεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του γενικού δείκτη, καθώς σήμερα δε διασπάστηκε η σημαντική στήριξη των 517 μονάδων στο μακροχρόνιο γράφημα, με τη στήριξη στο ημερήσιο γράφημα να βρίσκεται στις 502 μονάδες (γραμμή ΑΒ), ενώ στο όριο της υπερπουλημένης ζώνης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο γενικός δείκτης., με το όγκο να διαμορφώνεται υψηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

 

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα €0,186 με απώλειες 4,12%, της Alpha Bank στα €1,51 με απώλειες 9,04%, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,167 με απώλειες 5,11%, και της Eurobank στα €0,53 με απώλειες 13,96%.

Με σημαντικά κέρδη κατάφερε να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση η μετοχή του Ελλάκτωρα, με τη μετοχή να παραμένει κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών και την αντίσταση να βρίσκεται στα €1,274. Η μετοχή ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα €1,25 με κέρδη 3,31%.

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για τη μετοχή της Γεκ Τέρνα, με τη μετοχή να κλείνει πάνω από το κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με τη στήριξη να βρίσκεται στα €1,6072. Η μετοχή έκλεισε στα €1,73 με απώλειες 2,81%.

Προσπάθεια να κινηθεί ανοδικά στη σημερινή συνεδρίαση έκανε η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής διαγράφοντας τις απώλειες που κατέγραφε, με τη μετοχή να παραμένει παρόλα αυτά στην υπερπουλημένη ζώνη, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €2,6287. Η μετοχή ενισχύθηκε κατά 0,42% κι έκλεισε στα €2,41.

Νέες απώλειες για ακόμη μία συνεδρίαση πραγματοποίησε η μετοχή της μετοχή της Aegean, η οποία ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση κάτω από την υπερπουλημένη ζώνη, με τη στήριξη να βρίσκεται στα €6,1522. Η μετοχή κατέγραψε απώλειες 0,79% κι έκλεισε στα €6,25.

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της ΕΕΕ, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται πλέον με σήμα πώλησης, και με τη στήριξη να βρίσκεται στα €16,4799. Η μετοχή υποχώρησε κατά 4,06% κι έκλεισε στα €16,79.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα €108,15 εκατομμύρια με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα €11,93 εκατομμύρια. Από το σύνολο των μετοχών που έκαναν σήμερα πράξη, 45 κινήθηκαν ανοδικά, 53 πτωτικά και 138 παρέμειναν αμετάβλητες.