Ράλι άνω του 2,5% για το πετρέλαιο

Ράλι άνω του 2,5% για το πετρέλαιο

Σε υψηλά τρεισήμισι ετών επανήλθαν σήμερα οι τιμές του αργού πετρελαίου, καταγράφοντας άνοδο άνω του 2%, έπειτα από τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα αλλά και στον απόηχο της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες την άμεση αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία καθώς και την επαναφορά των κυρώσεων «στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο» εις βάρος της Τεχεράνης, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» τη διεθνή συμφωνία. 

Η τιμή του αργού WTI ενισχύεται κατά 2,7% στα 70,98 δολάρια το βαρέλι, ξεπερνώντας νωρίτερα τα 71 δολάρια, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014 και έχοντας υποχωρήσει εχθές κατά 2,4% στα 69,06 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα, το Brent σημειώνει άνοδο 2,6% στα 76,87 δολάρια, σε υψηλά από τον Νοέμβριο του 2017, έχοντας υποχωρήσει 1,7% στα 74,85 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη. 

Έπειτα από το τρενάκι της Τρίτης, «είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς που κινούνται οι τιμές», εν μέσω της απόφασης για το Ιράν, τα στοιχεία των αποθεμάτων και τις ανακοινώσεις της Σαουδικής Αραβίας, υποστήριξε στο Marketwatch ο Greg McKenna, της AxiTrader. 

Τα στοιχεία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου στήριξαν την άνοδο, με τα αποθέματα αργού, βενζίνης και φυσικού αερίου να σημειώνουν μεγάλες μειώσεις. Συγκεκριμένα, για την εβδομάδα έως τις 4 Μαΐου, τα αποθέματα του αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 1,9 εκατ. βαρέλια. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα εβδομαδιαία στοιχεία της EIA που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα αναμένεται να δείξουν μικρότερες μειώσεις. 

Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε να στηρίξει την αγορά πετρελαίου, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία με το Ιράν, προκειμένου να προλάβει ελλείψεις που ενδέχεται να υπάρξουν. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το AFP, ο υπουργός Ενέργειας της μεγαλύτερης εξαγωγού πετρελαίου στον κόσμο, ανέφερε πως «το βασίλειο θα εργαστεί με μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου εντός και εκτός του ΟΠΕΚ καθώς και με βασικούς καταναλωτές ώστε να περιορίσει τον αντίκτυπο ενδεχόμενων ελλείψεων σε πετρέλαιο».